nedelja, 11. maj 2014

NADVSE OKUSNE MORSKE DOBROTE V ŽEJI

S kulinariko Žeje v Ozeljanu sva se prvič spoznala pred slabima dvema letoma. Na povabilo prijatelja sva bila povabljena na večerjo. Prijeten poletni večer je popestrilo "ne vem koliko" hodov različnih morskih kulinaričnih dobrot. Bilo je kot v sanjah in moje brbončice so bile resnično več kot zadovoljne. Večernega (pre)najedanja nikakor ne maram, ampak tokrat je bilo drugače. Domov sva se peljala čisto sveža in zelo zadovoljena ter se spraševala: "Ali je vedno tako dobro ali je bilo tokrat drugače, ker je bil najin gostujoči dober znanec lastnika Žeje?" Do danes...
 
Gostilna Žeja je kulinarični biser Slovenije.
Ozeljan, Slovenija

Od tistega večera dalje je bila Žeja na najinem seznamu kulinaričnih obiskov po Sloveniji. Lani poleti sva že bila namenjena, a so imeli ravno daljši poletni dopust. Danes nama je uspelo. Za Žejo si je preprosto potrebno vzeti čas. Morska pojedina traja namreč slabe štiri ure, saj ima 15 hodov plus krožnik sladic. Ja, prav ste prebrali - petnajst. In še en ja, takrat nisva bila obravnavana drugače. Tako pač v Žeji je... Na krožniku se lepo počasi zvrsti vse kar plava v Jadranu, sveže pripravljeno in s posebnim občutkom. V kuhinji uporabljajo več vrst oljčnega olja, pri čemer nobeno ne sme prevzeti glavnega okusa na krožniku.
 
Ker se nisem za strokovnjakinjo na področju kulinarike, ne bom ocenjevala, lahko pa samo zapišem, da je obisk v Žeji NUJEN, NEPOZABEN IN PREPROSTO ORIGINALEN.
 

Pozdrav iz kuhinje - popečen toast z namazom.
Gostilna Žeja, Ozeljan, Slovenija

Sladki sveži škampi.
Gostilna Žeja, Ozeljan, Slovenija

Ribji carpaccio.
Gostilna Žeja, Ozeljan, Slovenija

Tunin carpaccio.
Gostilna Žeja, Ozeljan, Slovenija

Brancinov carpaccio.
Gostilna Žeja, Ozeljan, Slovenija

Zobatčev Carpaccio z granatnim jabolkom.
Gostilna Žeja, Ozeljan, Slovenija

Bistra ribja juha s kosi bele ribe.
Gostilna Žeja, Ozeljan, Slovenija

Klapavice, dondole, vongole in dva škampa v beli buzari.
Gostilna Žeja, Ozeljan, Slovenija

Sveže in noro okusne kanaštrele (male pokrovače).
Gostilna Žeja, Ozeljan, Slovenija

Popečen ligenj na žaru.
Gostilna Žeja, Ozeljan, Slovenija

Ugorjev brodet s popečeno polento.
Gostilna Žeja, Ozeljan, Slovenija

Črna sipina rižota.
Gostilna Žeja, Ozeljan, Slovenija

Domači njoki z belo ribo.
Gostilna Žeja, Ozeljan, Slovenija

Domača pašta s škampi, klapavicami in lignji.
Gostilna Žeja, Ozeljan, Slovenija

Orada v krompirjevi lupini in popečena rukola.
Gostilna Žeja, Ozeljan, Slovenija

Top zadeva - mandarinin sorbet.
Gostilna Žeja, Ozeljan, Slovenija

Sladki krožnik - panna cotta, vanilijev in čokoladni mousse,
vanilijev sladoled, jabolčna pita, hruška v teranu
Gostilna Žeja, Ozeljan, Slovenija

In še za domov - steklenica peneče malvazije.
Gostilna Žeja, Ozeljan, Slovenija
 
Za vse še bolj radovedne je svoje doživljanje opisala tudi gospa Špela na svojem blogu Culinary journey by me - Gostilna Žeja, morski organizmi brez meja.
 
Za radovedne še cena - vse kar vidite na slikah naju je stalo okroglih 100 eur (2 osebi + dobre pol litra malvazije  + 2 litra ustekleničene vode + steklenica vina za domov). Vsekakor "value for money"!

Ni komentarjev: