petek, 5. september 2014

JAPONSKA: 1.200 SRN V NARI (6. dan)

Tudi danes sva še nastanjena v Kyotu, a se podava na jug na dnevni izlet v mesto Nara, ki slovi po srnah v mestu in lepem templju, ki je v parku. Nato obiščeva še slavni Fushimi Inari Shrine z nešteto oranžno obarvanimi tori vrati, ki tvorijo prave tunele. Ker nama je ostalo še nekaj časa, se iz Kyota podava na večerjo v Osako, saj pelje vlak vsakih nekaj minut. Kako je fino in enostavno potovati po Japonski - se hitro razvadiš in navadiš na luksuz.

V mestu Nara živi na ulicah kar 1.200 divjih srn.
Nara, Japonska

Ob devetih zjutraj sva že v mestu Nara na postaji, saj imava danes veliko planov pred seboj. Vlak vozi eno uro iz Kyota, saj je bolj lokalne sorte. Prispeva tako lačna, da najprej zavijeva v francosko pekarno, od koder več kot omamno dišijo vse vrste odličnega peciva in rogljičkov. Nato se ustaviva na železniški postaji na TIC-u in nama prijazne gospe dajo karto mesta in vse podrobno narišejo in razložijo. Na vsaki železniški postaji imajo TIC, kjer so mestne karte in vodiči ter zemljevidi zastonj. Prijazne gospe vam bodo vse pomagale in odgovorile na vsa vaša vprašanja v angleškem jeziku, zato nič ne skrbite.


Glavna ulica v Nari je pisana in polna lokalnih trgovinic s spominki.
Nara, Japonska

Nara (prebivalcev 369.000) je bila prva prestolnica Japonske (leta 710) in mesto postavljajo ob bok Kyotu z bogato kulturno dediščino. Nara je ostala prestolnica 75 let, nato pa je Kyoto prevzel to vlogo za naslednjih skoraj 1000 let.

V Nari je še danes nekaj najbolj znanih templjev, a še večjo posebnost daje mestu 1.200 srn, ki živijo na mestnih ulicah in v parku. Verjemite mi, nisem verjela, dokler nisem tega videla na lastne oči.Srne so na vsakem koraku, na ulicah, pred trgovinami, na pločnikih, cestah, pred muzejem... Povsod in celo več jih je, kot je ljudi. Neverjetno. Čeprav so divje, so dokaj prijazne. Le hrane ne smejo videti, saj vam jo bodo hitro pobrale.

Srne so na vsakem koraku v mestu in so prava atrakcija za obiskovalce.
Nara, Japonska

Podava se po glavni ulici proti parku in po nekaj 100 metrih prispeva do prvega templja KOFUKUJI TEMPLE, ki pa ga ravno obnavljajo, zato je bila vidna le krasna pagoda.



Krasna pagoda Kofukuji templja, ki ga pa ravno obnavljajo.
Nara, Japonska

Pot nadaljujeva do TODAIJI TEMPLJA (vstopnina 3,8 EUR), ki je res krasen in ogromen. Velja za največjo leseno zgradbe na svetu, čeprav je današnja velikost za tretjino manjša od originalnega, ki je žal zgorel v požaru. Današnjo podobo je tempelj dobil že davnega leta 1709



Največja lesena zgradba na svetu z ogromnim kipom Bude - Todaiji Temple.
Nara, Japonska

Budistični tempelj z ogromnim kipom Bude (Great Buddha), ki je v osrednji dvorani je krasen. Kip Bude je oblečen v kar 130 kg zlata in je resnično ogromen, saj meri v višino celih 16 metrov. Prav tako velja za enega največjih kipov Bude na svetu. 

Kip Bude v Todaiji templju je ogromen in eden največjih na svetu.
Nara, Japonska

Celoten kompleks je umeščen v glavni mestni park, ki je ogromen in zelo lep. V parku nekoliko stran je še tretji tempelj, ki ga pa midva nisva obiskala. Raje sva opazovala nekaj minut namenila opazovanju in druženju s srnami.

Ogromnemu mestnemu parku dajejo srne posebno vzdušje.
Nara, Japonska

Današnja druga postojanka na poti nazaj proti Kyotu (postaja Inari) pa je bil tempelj FUSHIMI INARI SHRINE (ni vstopnine). Sveta gora, po kateri se vije nešteto poti in vse so obdane s tuneli živo oranžnih torijev (vrat) z črnimi napisi. Nepozabno in res krasno doživetje.

Fushimi Inari Shrine je med najbolj obiskanimi znamenitostimi Kyota.
Kyoto, Japonska

Po oranžnih tunelih se lahko sprehodite do vrha hriba. Za pot boste potrebovali dobro uro in pošteno boste premočeni. Je pa doživetje vredno truda in napora.

Dolgi tuneli zgrajeni iz živo oranžnih tori vrat - fantastika.
Kyoto, Japonska

Ogromna tori vrata na vhodu v kompleks Fushimi Inari Shrine.
Kyoto, Japonska

Ker sva se v Kyoto vrnila že okrog štirih popoldan, sva se odločila, da se odpeljeva z vlakom do Osake na večerjo. Kako je to fino... In čez 25 minut sva že bila v 45 km oddaljeni Osaki na železniški postaji, ki pa je prav vesoljska. Čisto nova, ogromna, futuristična...

Nova, ogromna in futuristična železniška postaja v Osaki.
Osaka, Japonska

Le 300 metrov od postaje je oddaljena čisto nova poslovna stolpnica, ki ima na vrhu razgledno ploščad FLOATING GARDEN OBSERVATORY (vstopnina 5,2 EUR). Z dvigalom se povzpnemo v 50. nadstropje in opazujeva ogromno Osako.

Razgledna ploščad na vrhu nove poslovne stolpnice.
Osaka, Japonska

Osaka ima 2,6 mio prebivalcev, a ko opazujeva ceste, se po njih vozi le 5 avtomobilov hkrati (spodaj vidno na sliki). Nekaj neverjetnega! Več prometa je v vsaki naši vasi vsako minuto. Ura je bila celo pet popoldan, kar pomeni največjo prometno dnevno konico. Prazne ceste, kar pomeni tudi nič onesnažen zrak...

Na glavnih cestah Osake ni videti skoraj nobenega avtomobila.
Osaka, Japonska

Večerja - nigiri sushi (trenutno na sliki z jeguljo).
Osaka, Japonska


Stroški dneva = 118
- hotel Ibis Styles Kyoto Station = 62 EUR (nočitev za 2 osebi brez zajtrka)
- zajtrk buhtlji s skuto in jabolkom = 600 ¥ (4,5 EUR)
- pršilo proti komarjem = 680 ¥ (5,1 EUR)
- vstopnina Todaiji Temple = 1.000 ¥ (7,5 EUR)
- voda v trgovini (0,5l) = 71 ¥ (0,5 EUR)
- sendviča v trgovini = 416 ¥ (3,1 EUR)
- 2 rozinovi kruhovi palčki = 388 ¥ (2,9 EUR)
- vstopnina Floating Garden Observatory Osaka = 1.400 ¥ (10,5 EUR) 
- večerja sushi in sashimi (2 pladnja po 8 kosov) = 2.600 ¥ (19,4 EUR)
- voda v trgovini (2 litra)= 250 ¥ (1,9 EUR)

Zemljevid poti
Relacija:  Kyoto - Nara - Inari - Kyoto - Osaka - Kyoto
Trajanje: 200 min
Prevoženi km = 170 km
Cena vozovnice z JRP = 0 ¥ (0 EUR)
Cena vozovnic brez JRP = 4.880 ¥ (36,4 EUR)




Ni komentarjev: