torek, 5. februar 2013

ŠRILANKA: GALLE, JUNGLE BEACH (4. dan)

Včeraj naju je pošteno izučilo glede tuk tukov, zato se danes odpraviva opoldan v Galle z lokalnim avtobusom. Kako priti na avtobus? Postaviš se na glavno cesto (samo ena) in vsakih 200 metrov je bus postaja. Če ti je predaleč bus postaja, lahko tudi kjerkoli ob cesti.



Na Sri Lanki je seveda velika revščina in domačini se vozijo (če se sploh) pretežno z busi, ki pa so različni. Vrstni red po kvaliteti in ceni: rdeči, beli, beli express in klima express. Potrebovala sva kakšen dan, da sva jih pokupčkala, zato bom vam olajšala to delo. Rdeči so najslabši avtobusi, zelo poceni (primerjavo cen bom prikazala na relaciji Bentota - Galle za vse 4 vrste avtobusa, ki traja cca. 1 uro z belim busom express in je cca. 80km). Ta avtobus se zaustavi vsakih 5 metrov in stane le 30 R (1 eur je 170 R). To je za nas strašno poceni, domačini pa si še tega ne morejo privoščiti. Ti busi so strašno polni, prašni in zelo zelo zelo stari. Nato so beli busi z trimestno številko - ta stane cca. 50 R in je že malo boljši, še vedno strašno polni in počasni. Nato so beli ekspres busi z dvomestno številko - ti so pa carji. Stane 70 R in si ga že redki privoščijo, zato redkeje ustavljajo, peljejo do 100 km na uro, so najmočnejši na cesti in so pravi disko na cesti. Glasna glasba, odprta vsa okna, peljejo kot norci tudi v nepregledne ovinke, po sredini ceste. V glavnem vsa vozila se jim umikajo, ker drvijo brez milosti. Potem so še manjši busi z klimo in je cena 100 R. Ti so za poslovneže, turiste in pridejo dokaj hitro na cilj. No, zdaj si primerjajte z včerajšnjo ceno tuk tuka za slabih 30 km 4500 R. Da te na rit... :) O busih v nadaljevanju ne bom več pisala, prekrižarila sva celo Sri Lanko z njimi, tako da jih toplo priporočam. Malo je potrebno naštudirati številke, vozni red in gre vse kot po maslu. So pa sprevodniki na busih zelo prijazni in turiste zelo lepo obravnavajo (tudi če imaš velik nahrbtnik). Nisva imela niti ene slabe izkušnje v slabem mesecu dni potovanja. Aja, kako ustaviš bus? Ob cesti z roko mahaš navzdol in se ustavi ter skočiš gor, ker hitro spelje dalje. :)


Galle je večje mesto z znanim Dutch Fort s svetilnikom, cerkvami, nizozemsko arhitekturo. Pravo mesto v malem. Za kosilo greva v Crepe-ology na znane palačinke, ki jih priporoča Trip advisor. Seveda naju ne razočarajo. Njami... S tuk tukom greva še do opevane Jungle Beach - ah, zelo turistično in do nje je pot skozi džunglo, tam pa restavracija in nič posebnega. Na takšne ne bova več nasedla. Ogledava si še tempelj na hribu, ki pa je res lep in pogled iz druge strani na Galle.





Stroški dneva skupaj = 12.300 R ali 74 eur
- hotel = 7000 R
- čaj, voda = 600 R
- bus do Galle in nazaj = 600 R
- tuk tuk do Jungle Beach = 1100 R
- kosilo = 3000 R