ponedeljek, 16. junij 2014

JAPONSKA: ODŠTEVAM - ŠE 75 DNI

Nestrpno se približuje še druga daljša avantura za leto 2014. Za letošnje poletne počitnice sva si izbrala Japonsko. Najprej sva jo hotela obiskati pozno jeseni (novembra), vendar bi bila predolga pavza med potovanji in februarja 2015 je že na vrsti Uganda & Zanzibar. Tako sva izbrala začetek septembra, saj se takrat že zelo vroče in soparno vreme malce umiri in ni prevelike gneče turistov.
 
Japonska je bila zelo visoko na prioritetni listi potovanj.
Japonska 2014
 

 
KDAJ IN KOLIKO DNI?
Na Japonsko se odpravljava 30.8. za točno 14 dni. Verjetno bi bilo smiselno tudi kakšen dan več, vendar pa so prosti delovni dnevi omejili potovanje. Natančno 14 dni tudi zato, ker se po Japonski potuje s hitrimi vlaki in za turiste je na voljo posebna karta JRP (Japan Rail Pass) z enotno ceno. Na voljo je eno, dvo in tri-tedenska karta. Ni poceni, zato jo je fino izkoristiti do zadnjega dne. Cena JRP za dva tedna je 327 EUR in jo je potrebno kupiti vnaprej po spletu. Na Japonskem je ni možno kupiti, zato si jo je potrebno priskrbeti pred odhodom.
 
Japonsko večina turistov obišče bodisi spomladi bodisi pozno jeseni. Spomladi (april/maj) so na ogled vsem znane romantične cvetoče japonske češnje, jeseni (oktober/november) pa prekrasno barvito jesensko listje. Dolgo sem premišljevala, pa vendar mi je pomlad prehitro od najinih tropskih avantur februarja, jeseni pa nekako prepozno pred novimi tropskimi avanturami. In še grozne gneče so v obeh terminih, tako da tudi sobe ni mogoče rezervirati zadnje dni. Sprejela sem kompromis - mir, prave temperature za potepanje in raziskovanje in ne prevelika gneča na vsakem koraku. Torej september. Julija in avgusta je na Japonskem zelo vroče in soparno in pojavljajo se monsuni in nevihte. Tako vsaj pravijo knjige...
 
LETALSKA KARTA
Glavni razlog za izbor Japonske za krajše počitnice je tudi direkten let iz Benetk z družbo Alitalia. Let traja 12 ur in smo že v glavnem mestu Tokyo. Redna cena povratne letalske vozovnice 630 EUR/osebo. Seveda so možne druge povezave z boljšimi prevozniki, vendar meni direktni let pomeni več kot udobje na letu. Z Alitalio še tudi nisva letela in je potrebno poizkusiti.
 
ZAKAJ?
Japonska je bila pri obeh na listi potovanja na vrhu seznama. Naštela bom zakaj:
  • hrana
  • kultura
  • vrtovi
  • hitri vlaki
  • templji
  • Mt. Fuji
  • ribje tržnice
  • velika mesta
  • gejše in samuraji
  • Hirošima
  • pokrajina
  • sumo borbe
  • moderna umetnost
  • opice
 
PLAN POTOVANJA
Prvič v življenju sem tudi naredila precej podroben potovalni plan. Zakaj? Vsi me strašijo, kako slabo dela internet in da si je težko tam planirati potovanje. Hm, pa sem se odločila, da naredim od doma domačo nalogo in plan. Verjetno se bo na poti precej spremenil, ampak vsaj malce vem, kam bova šla in kaj si bova ogledala. Prenočišč še ne bom rezervirala (moja trma) za vsak slučaj, če spremeniva plan. Torej prenočišča bom rezervirala tam za kakšen dan vnaprej, si jih bom pa malce nagledala že doma. Na Japonskem si je potrebno prenočišča rezervirati vnaprej. Zelo neradi imajo, da se pojaviš v hotelu in povprašuješ za prenočišče. Torej rezervacija vsaj 1 dan vnaprej je nujno potrebna.
 
Plan po dnevih:
1. dan (30.8.): Venice - Tokyo
2. dan (31.8.): Tokyo - Nagoya - Takayama
3. dan (1.9.): Takayama
4. dan (2.9.): Takayama - Kanazawa
5. dan (3.9.): Kanazawa - Kyoto
6. dan (4.9.): Kyoto (izlet Amanohashidate)
7. dan (5.9.): Kyoto (izlet Nara)
8. dan (6.9.): Kyoto - Himeji - Beppu
9. dan (7.9.): Beppu - Hiroshima (Miyajima)
10. dan (8.9.): Hiroshima - Tokyo
11. dan (9.9.): Tokyo
12. dan (10.9.): Tokyo
13. dan (11.9): Tokyo
14. dan (12.9.): Tokyo - Venice
 
 

Predviden načrt poti, ki jo bova prevozila z hitrimi vlaki.
Japonska 2014
 
V načrtu je kar precej mest in prevoženih kilometrov. Predvsem je v planu osrednji in južni del države. Kaj se bo dejansko dogajalo in odvijalo, pa na blogu nekje konec septembra.
 
Vesela bom nasvetov bodisi v komentarjih bodisi po mailu vseh, ki ste Japonsko že obiskali.
 

Ni komentarjev: