petek, 27. junij 2014

PRAGA: JOSEFOV IN NOVE MESTO (5. del)

Najbolj posebni del v Pragi je vsekakor judovska četrt Josefov (Jewish Quarter), ki je v celoti na ogled turistom. Ogledate si lahko pokopališče, sinagoge, muzeje in notranjosti zgradb. Razen ob sobotah, ko je "Shabbat" - prosti dan in se zberejo verniki. Velik del desnega brega Vltave je predel imenovan Nove Mesto (New Town), v katerem so glavne znamenitosti Narodni muzej, operna hiša ter Nacionalno gledališče.
 
Največja posebnost Prage je prav gotovo judovska četrt Josefov.
Praga, Češka 2014

JOSEFOV (JEWISH QUATER)
 
V Srednjem veku sta bili na tem delu dve judovski skupnosti in sicer so se Judje iz zahoda naselili okrog Old-New Synagogue, medtem ko so se Judje iz Bizantinskega cesarstva naselili na mestu današnje Spanish Synagogue. Nato sta se združili in ustvarili pravo judovsko skupnost na tem območju. Judje so vsa stoletja na tem mestu doživljali veliko škode, zaradi vseh represivnih zakonov. Diskriminacija je bila kasneje odpravljena ob vladanju Josepha II, zato je tudi po njemu imenovano judovsko naselje. Precej zgradb je zelo dobro ohranjenih še danes.
 
Judovsko četrt obiščejo vsi turisti, zato je gneča nepopisna.
Praga, Češka 2014
 
JUDOVSKO POKOPALIŠČE (JEWISH CEMETERY)
Izjemno mesto, ki je bilo več kot 300 let edino grobišče za Jude. Narejeno je bilo leta 1478 in od takrat se je postopoma povečevalo do današnjega stanja. Ker pa je zmanjkovalo prostora, so pokopavali trupla enega na drugega v plasteh - 12 plasti globoko. Danes se na tem majhnem mestu gnete več kot 12.000 nagrobnikov. Zadnji pokopani je bil na tem mestu leta 1787 Moses Beck.
 
Judovsko pokopališče, ki je nastalo leta 1478. Pokopanih je več kot 12.000 Judov.
Praga, Češka 2014

OLD-NEW SYNAGOGUE
Sinagoga je bila zgrajena okrog leta 1270 in velja za najstarejšo sinagogo v Evropi in eno najstarejših gotskih zgradb v Pragi. Preživela je požare in raznovrstne pogrome. Skozi stoletja je prebivalcem te četrti omogočala zavetje in še danes velja za religiozno središče za Jude. Žal je slikanje notranjosti prepovedano, tako da bo potrebno na ogled v živo, kar vsekakor priporočam.
 
Old-New Synagogue je še danes religiozno središče Judov v Pragi.
Praga, Češka 2014
 
NOVE MESTO (NEW TOWN)
 
Nove Mesto je bilo zgrajeno leta 1348 in je bilo skrbno načrtovano, saj so vse zgradbe zgradili okrog treh glavnih trgov. Nove Mesto je kar dvakrat večje od Stare Mesto in je bilo poseljeno s trgovci, obrtniki, kovači in pivovarji. Proti koncu 19. stoletja je bilo Nove Mesto skoraj do tal uničeno in nato ponovno zgrajeno v naslednjih letih.


Wencheslavov trg krasi Hotel Europa iz leta 1906 v Art Nouveau slogu.
Praga, Češka 2014

Wencheslavov trg s kipom Sv. Wenceslava in Nacionalnim muzejem v ozadju.
Praga, Češka 2014

Zgradbo nacionalnega gledališče krasi veličastno zlato streha.
Graditi so jo začeli leta 1868.
Praga, Češka 2014

Klasična pivnica na desnem bregu Vltave v Pragi.
Praga, Češka 2014
 

Ni komentarjev: