sreda, 25. junij 2014

PRAGA: LEVI BREG VLTAVE (3. del)

Praga je glavno mesto Češke in ima 1,2 milijona prebivalcev. Je ena najlepših evropskih mest in leži ob reki Vltavi. Razdeljena na pet velikih področij. Na levem bregu Vltave je zelo dobro ohranjeno srednjeveško mestno jedro Hradčany (grad in katedrala) ter Mala Strana (Little Quarter) s parkom Kampa ter Petrinskim hribom. Na desnem bregu pa je Staro Mesto (Old Town) ter Nove Mesto (New Town). Znotraj starega mesta je tudi Judovska četrt s starodavnim pokopališčem in Sinagogo.
 
Pogled s Petrinovega razglednega stolpa na desni breg Vltave.
Praga, Češka 2014


Vse glavne znamenitosti si lahko ogledate peš, saj so si zelo blizu. Če so pa noge že pretežke, pa hop na tramvaj ali metro do naslednje postaje.
 
PRAŽSKY HRAD A HRADČANY (PRAGUE CASTLE AND HRADČANY)
 
PRAŠKI GRAD
Nekdanji dvorec čeških kraljev, danes pa sedež češkega predsednika. Grad je konec 1. svetovne vojne pričakal v groznem stanju in takratno prenovo je prevzel slovenski arhitekt Jože Plečnik, ki je zelo hitro obnovil celotnen kompleks in mu dal današnjo podobo. Grad je povezal z naravo ter starim mestnim jedrom. Celoten kompleks gradu je tudi največji grajski kompleks na svetu, katerega površina meri več kot 70.000 m2. Uvrščen je na UNESCO-v seznam svetovne dediščine.
 
Grajski kompleks je največji povezan grajski kompleks na svetu.
Praga, Češka 2014

Slovenski arhitekt Jože Plečnik je po koncu 1. sv. vojne prevzel vlogo
grajskega arhitekta in obnovil celoten kompleks.
Praga, Češka 2014
 
KATEDRALA SV. VITA
Znotraj grajskega kompleksa je tudi največja in najbolj pomembna katedrala na Češkem, kjer ima sedež praški nadškof. Katedrala Sv. Vitusa, Sv. Venceslava in Sv. Adalberta (celotno ime) je ena najlepših zgledov gotske arhitekture na svetu. Gradnjo so začeli davnega leta 1344 in je skozi stoletja doživljala dogradnjo. Današnjo podobo je dobila šele v 19. stoletju.
 
Gotska arhitektura in grobnice, nešteto kapelic ter poslikave krasijo katedralo.
Praga, Češka 2014

Katedrali dajejo poseben čar izjemno lepi vitraži.
Praga, Češka 2014
 
ZLATA ULIČKA (GOLDEN LANE)
Ime je dobila po zlatarjih, ki so tukaj živeli v 17. stoletju. Ta ozka, majhna ulica je ena izmed najbolj slikovitih ulic v Pragi. Podobo ji dajejo majhne, pisane hiške, ki so bile zgrajene v 15. stoletju za grajske stražarje. V teh hiškah so včasih živeli tudi znani pisatelji (Franz Kafka, Jaroslav Seifert) in celo filmski režiser. Danes lahko pomolite svoj nos v vsako hiško - v nekaterih ponujajo "turistične" izdelke, druge pa imajo muzejski namen.
 
Majhne, pisane hiške z čudnimi dimniki so značilnost Zlate uličke.
Praga, Češka 2014

V eni izmed hiš je živel znan filmski režiser.
Praga, Češka 2014
 
 
MALA STRANA (LITTLE QUARTER)
Po ogledu gradu se spustite po ulici do Male Strane, kjer se lahko najprej ogledate cerkev Sv. Nikolaja in se nato sprehodite do vzpenjače, ki pelje na Petrinski vrh. Petrin je mestni park z urejenimi potmi, ki vodijo do vrha. Na vrhu je lep botanični vrt (prevladujejo lepe cvetoče vrtnice vseh barv), razgledni stolp, zvezdarna in cerkev. Med najinim ogledom je bila za vzpenjačo takšna vrsta, da bi čakala vsaj eno uro na prevoz. Raje kot čakanje v vrsti imava sprehod, zato sva se podala na vrh kar peš. Hoje je slabih 20 minut in se vsekakor izplača, saj se vam ves čas ponuja lep pogled na celo staro mesto in Karlov most.
 
Ulica, ki vodi na grad, je polna gostiln s tradicionalno prehrano.
Praga, Češka 2014
 
CERKEV SV. NIKOLAJA
Cerkev Sv. Nikolaja je druga najpomembnejša cerkev v mestu in so jo gradili med letom 1703 - 1761. Cerkev je zgrajena v baročnem stilu in je opremljena z lepimi freskami ter veličastno kupolo, ki je prav tako cela poslikana. Zadnjo veliko renovacijo je doživela leta 1950.
 
Pogled z gradu na veliko kupolo cerkve Sv. Nikolaja.
Praga, Češka 2014
 
PETRINSKI RAZGLEDNI STOLP
Ne boste verjeli, ampak tudi Praga ima svoj Eifflov stolp. Le da je nekoliko nižji :). Zgrajen je bil leta 1891 za namen pospeševanja turizma v Pragi. Med obiskom Pariza so si praški turistični predstavniki ogledali Eifflov stolp in zaželeli nekaj podobnega tudi za Prago. Visok je le 60 metrov, a če prištejete še višino Petrinovega hriba 318 metrov je precej visoko vse skupaj. Na vrh se lahko povzpnete po stopnicah (229) ali doplačate za prevoz z dvigalom. Na vrhu vas pričaka lep pogled na celo mesto, na grajski kompleks, katedralo, Karlov most ter na ogromen stadion.
 
Na vrhu Petrinovega hriba je krasen botanični vrt in razgledni stolp.
Praga, Češka 2014


Petrinska stolp je manjša kopija Eifflovega stolpa.
Zgrajen je bil leta 1891.
Praga, Češka 2014


BOTANIČNI VRT

Krasen botanični vrt, v katerem prevladujejo vrtnice.
Praga, Češka 2014

 

Ni komentarjev: