torek, 13. januar 2015

EDINSTVENA JAMA NA SVETU

Ne vem zakaj, ampak večina nas obišče Postojnsko jamo poleti. Ko se vračamo z morja, vroči, pregoreli in potem se odpravimo na mrzlih 8 stopinj Celzija. Tudi sama sem jo obiskala poleti še kot otrok in tudi pozneje pred nekaj leti. Napaka! Poleg ubijalske temperaturne razlike je v tistem obdobju tudi neznosna gneča in si težko v miru pogledamo našo svetovno lepotico. Nasvet - ogled Postojnske jame in gradu v zimskem času, saj ni nobene gneče in temperatura v jami je enaka kot zunaj. Tako ste tudi primerno oblečeni in lahko neizmerno uživate med ogledom.

Čudovita in edinstvena jama na svetu.
Postojnska jama, Slovenija

Celoten kompleks Postojnske jame zajema kar nekaj objektov. Seveda je kraljica sama jama, ki velja za enega najlepših sistemom na svetu. Ogledate si lahko še Proteusovo jamo z jamskimi živalicami, edinstven Predjamski grad, ponor reke Pivke, Modrijanovo domačijo in Jamski dvorec.

Celoten kompleks Postojnske jame je pester in zanimiv.
Postojnska jama, Slovenija

V ponudbi so tudi avdio vodiči v precej tujih jezikih.
Postojnska jama, Slovenija

Proteusova jama nudi ogled jamskih živali.
Postojnska jama, Slovenija

Postojnska jama je s svojimi 21 kilometri rovov edinstvena. Lahka dostopnost, veliki in široki prehodi, dvorane, galerije in osupljiva pestrost kraških pojavov uvrščajo Postojnsko jamo v sam vrh svetovnih naravnih znamenitosti. Je edina jama z dvotirno železnico, ki vas med fantastičnimi oboki popelje 3,7 kilometra v osrčje jame. Jama je v 200 letih gostila že več kot 35 milijonov obiskovalcev

V jamo vas popeljejo z vlakom kar 3,7 kilometra.
Postojnska jama, Slovenija

Začetki turizma segajo v leto 1818, ko je bilo obiskovalcem na voljo na ogled le dobrih 300 metrov jame. Danes si lahko obiskovalec ogleda v uro in pol trajajočem rednem obisku več kot 5 kilometrov turistično opremljenih rovov. Najprej so seveda ogledi potekali peš, nato so že leta 1872 položili tirnice in obiskovalce so ročno porivali vodniki. Od leta 1964 pa imamo dvotirno progo, ki omogoča nemoten prevoz velikega števila obikovalcev. 

Jama je z 21 kilometri rovov edinstvena na svetu.
Postojnska jama, Slovenija

Prvi ogledi jame segajo v leto 1818. Na ogled je bilo 300 metrov rovov.
Postojnska jama, Slovenija

Celotnemu jamskemu sistemu prištejemo tudi Otoško jamo, Magdaleno jamo, Črna jamo, Pivka jamo... Jamo je ustvarila ponikalnica reka Pivka in v dveh milijonih let počasi zniževala rečno strugo ter tako ustvarjala različna nadstropja jame

V 200 letih so našteli že več kot 35 milijonov obiskovalcev.
Postojnska jama, Slovenija


Tanki "špageti" se prelepo spuščajo s stropa.
Postojnska jama, Slovenija


V jami je stalna temperature med 8 in 10 °C. Višje temperature že omogočajo rast lišajev na kapnikih, kar preprečuje nadaljnjo odlaganje apnenca in rast kapnikov. V Postojnski jami je za milimeter kapnika potrebnih kar 30 let.


V jami je stalna temperatura med 8 in 10 stopinj Celzijami.
Postojnska jama, Slovenija

Za 1 milimeter kapnika je potrebnih kar dolgih 30 let.
Postojnska jama, Slovenija

V jami ne moremo mimo živali in najbolj znane med njimi - človeška ribica. Poleg nje pa so v jami našteli še 130 drugih živalskih vrst, ki žive v postojnsko-jamskem sistemu.

V jamskem sistemu živi kar 130 različnih vrst živali.
Postojnska jama, Slovenija

Najbolj znana žival je seveda človeška ribica.
Postojnska jama, Slovenija

Postojnska jama je začela nastajati pred 2 milijonoma let.
Postojnska jama, Slovenija

Brilijant - ponos Postojnske jame.
Postojnska jama, Slovenija

Galerije, prehodi, mostovi, prostranost - prečudovito.
Postojnska jama, Slovenija

Jamski prostor je oblikovala ponikalnica - reka Pivka.
Postojnska jama, Slovenija


Cena vstopnine za odrasle Postojnska jama in Predjamski grad = 31,90 EUR
Cena vstopnine Postojnska jama (odrasli) = 22,90 EUR
Cena vstopnine Postojnska jama (otroci do 15 let) = 13,70 EUR
Cena vstopnine Postojnska jama (otroci do 5 let) = 1,00 EUR

Na voljo seveda tudi kombinirane karte z ogledom ostalih znamenitosti s popusti.

Pred obiskom si na internetu poglejte urnik ogledov - v januarju je vstop ob 10h, 12h in 15h.

2 komentarja:

Saša S. pravi ...

Lepo, da si objavila. Sploh ni slaba ideja za izlet glede na to kolikooooo let je minilo odkar sem bila zadnjič tam, kapniki so zrasli že za pol mm.

Andreja pravi ...

Saša, tudi midva sva se odpravila po dolgih letih. Jaz sem bila še nekaj let nazaj, moj partner pa leta 1984, tako da je bil skrajni čas za obisk. V Predjamskem gradu pa še celo nikoli nisem bila. Nad ogledom obojega sem res navdušena in sploh ne vemo, kaj imamo pred nosom. V zadnjih letih sem videla kar nekaj jam po svetu in tale naša je res pravi biser. Vsako leto bi morali s takšno znamenitostjo privabiti v Slovenijo več milijonov turistov.