nedelja, 25. januar 2015

ISLANDIJA: KDAJ, ZAKAJ IN KAKO?

Islandija je bila zelo dolgo na seznamu popotniških želja. Dežela ognja in ledu na skrajnem severu Evrope velja za destinacijo, ki je podobna potovanju po nezemeljski površini. Pri načrtovanju potovanja je potrebno vnaprej vedeti, zakaj potujete na Islandijo in kaj želite videti ter doživeti. Od tega je odvisna predvsem izbira datuma potovanja. Midva sva izbrala 10-dnevno potovanje v prvi polovici aprila in sicer od 10. - 19.4.2015.

Potovanje po Islandiji
April 2015

ZAKAJ?

Verjetno bom izpustila kakšen pomemben dejavnik in znamenitost, a med najpogosteje omenjenimi in zapisanimi najdemo zagotovo naslednje:
  • Severni sij
Zagotovo je eden vrhuncev potovanja na Islandijo videti in doživeti ples škratov na nebu. Severni ali polarni sij (angl. Northern Lights) lahko doživite v zimskih nočeh ob jasnem nebu. Nikakor si ne obetajte severnega sija ob polni luni, ker boste žal razočarani. Severni sij je možno torej videti med oktobrom in začetkom aprila, včasih je celo viden tudi že konec avgusta. Resnično fantastičen pojav na nebu, ki ga ne smete zamuditi v življenju.
  • Kiti in delfini
 Na Islandiji lahko greste z ladjo opazovati precej vrst kitov in delfinov. Zimski ogledi potekajo od novembra do aprila (odhodi iz mesta Grundarfjörður) in lahko opazujete orke ali kite ubijalce, ki se pridejo hraniti v fjord. Na severnem delu lahko med marcem in novembrom iz Husavika izberete ogled tudi drugih vrst kitov, delfinov in ptičev. Poleti (maj - avgust) je možno videti prav tako orke in tudi kite glavače.
  •  Ledeniki in ledeniške jame
Pet velikih ledenikov, ki pokrivajo kar 11% države, zagotovo nudi veličastne oglede, izlete, dogodivščine na ledenih površinah. Domišljija izletov in doživetij ne pozna meja. Odločite se lahko za plezanje, treking, vožnjo z motornimi sanmi... Med najzanimivejšimi izleti je zagotovo ogled ledeniških jam ter ledeniških jezikov in lagun. To je mesto, kjer se ledenik stika z morjem in topi, zato se kruši in nastajajo ledene gore oziroma manjši in večji kosi ledu. Ogledi in izleti so seveda možni vse leto.
  • Slapovi in jezera
Islandija je prav tako dežela slapov in jezer. Ker je ogromno vode in razpok, voda dobesedno strmo dere in se steka proti morju na vse smeri neba. Ogromno število jezer in rek, med njimi najlepši slap pa je zagotovo Detifoss na severu države. Jezero Mývatn je zagotovo točka, ki je ne smete zamuditi na svojem potovanju. Ogledi slapov in jezer so možni vse leto, a vendar v notranjosti dežele samo v poletnih mesecih.
  • Njorke (angl. Puffins)
Na Islandiji najdete ne samo njorke, ki so resnična posebnost, ampak tudi mnogo ostalih vrst ptic, ki živijo tukaj skozi celo leto, nekatere pa samo v poletnih mesecih. Njorke so resnična posebnost in celo na Islandskih otočkih živi največja kolonija na svetu (okrog 3 milijone parov). Mnogo agencij ponuja izlete za opazovanje ptic po celem otoku skozi vse leto.
  • Pokrajina 
Nezemeljska pokrajina, ravna, redko poraščena, slapovi, jezera, fjordi, ledeniki, reke, gejzirji, vulkani... Zanimivo, drugače in slikovito. V zimskih mesecih v belih odtenkih, spomladi v rjavih, poleti in jeseni v zelenih odtenkih. Zagotovo vredna obiska.
  • Termalni bazeni in gejzirji
Glede na to, da ima Islandija tako burno vulkansko dogajanje še danes, prav zagotovo ne smemo zamuditi izbruha gejzirjev ter kopanja v termalnih bazenih.


KDAJ?

Potovanje po Islandiji je precej različno skozi letne čase. Zime in poletja so glede na lego precej mila. Pozimi ni preveč mrzlo, a pihajo vetrovi. Poletja so za naše razmere mrzla, a še vedno primerna tudi za kampiranje na prostem. Če želite videti severni sij, potem je edina možna izbira potovanja med novembrom in aprilom. Če želite kampirati in doživeti notranjost pokrajine, potem morate potovati med junijem in avgustom.

Najin izbor je temeljil predvsem na treh željah - ORKE, SEVERNI SIJ IN LEDENIKI. In seveda, da ni premrzlo, da lahko vsaj malce uživava v lepotah pokrajine in prevoziva celoten veliki krog z najetim avtomobilom. Kampiranje na prostem in pokrajina v notranjosti dežele pa žal aprila odpade, ker je še v notranjosti sneg in zunaj je še premrzlo.


KAKO?

Kar precej časa sem porabila, da sem našla kakšno pametno in dokaj poceni povezavo na Islandijo. In seveda, da ni predolgega čakanja med povezavami, ker bi izgubila preveč časa. Dejstvo je, da sva imela omejen časovni okvir in sicer slabih 10 dni - torej od petka popoldan do nedelje zvečer.
  • letalske karte
Če imate dovolj časa in velike sreče ter neomejeno dan za potovanje, je zagotovo najboljša povezava z nizkocenovnim prevoznikom Easyjet. Najprej iz Ljubljane do Londona, nato pa zamenjava letališča in iz Londona v Keflavik na Islandijo. Po možnosti lahko še kombinirate s postankom v Londonu, če si ga še niste ogledali. Zaradi časovne omejitve, za naju ta pot ni prišla v poštev.

Zato sem iskala še kakšno povezavo. Najboljša in najhitrejša, mogoče tudi ne najcenejša povezava, ki sem jo našla, je bila direkten let München (Nemčija) - Keflavik (Islandija) z Icelandair. Pomembno je, da je let iz Münchna ob 14:05 in pristanemo v Keflaviku ob 16:00, nazaj pa iz Keflavika ob 7:20 ter pristanemo v Münchnu ob 13:05. To je bilo ključno, saj sva si za pot od Ljubljane v München zagotovila mesto na IC avtobusu, ki nudi udobno, varno in ugodno vožnjo na relaciji Zagreb - Ljubljana - München. Odhodi in prihodi avtobusa se izredno lepo poklopijo, tako da nimava dolgih čakanj in velike izgube časa.

Cena povratne letalske vozovnice Icelandair = 368 EUR/osebo
Cena povratnega avtobusnega prevoza Ljubljana - München in München - Ljubljana = 48 EUR/osebo
  • naokoli po Islandiji
Za raziskovanje Islandije je najbolje imeti dober SUV s 4x4 pogonom. Predvsem, če želite raziskovati tudi notranji del države spomladi, poleti in jeseni. Za običajen veliki krog pa le-ta ni potreben in lahko izberete čisto običajen avto z dvokolesnim pogonom. Velik krog je prevozen vse leto, če ni ravno takrat sneženja in zametov. Ker potujeva že sredi aprila, bo navaden avto za najino raziskovanje čisto dovolj, saj bova tako privarčevala nekaj 100 EUR. SUV-i s 4x4 so zelo dragi sploh za dve osebi. Če vreme ne bo dopuščalo, bova pač izpustila severni in zahodni del otoka. 
Po Islandiji lahko potujete tudi z avtobusom ali pa si iz Reykjavika organizirate izlete, ki vas vodijo do vseh glavnih znamenitosti, vendar so cene za naše razmere precej zasoljene.

Cena najema vozila za celo obdobje potovanja (9 dni) s polnim kasko zavarovanjem = 306 EUR oziroma 153 EUR/osebo
  • viza
Vize slovenci ne potrebujemo
  • namestitve
Najceneje je na Islandiji seveda divje kampirati, kar je dovoljeno po celi državi na označenih mestih pod določenimi pravili. Vendar pa je vreme za kampiranje primerno le v poletnih mesecih. Zelo veliko namestitev je v hostlih in pa kar tudi nekaj hotelov vseh razponov po celi državi. Cene sob v rangu dveh ali treh zvezdic so precej zasoljene in se gibljejo med 50 in 80 EUR na noč (nočitev v sobi za 2 osebi, zajtrk, skupna kopalnica).

Cena namestitev ( 8 x nočitev v sobi za dve osebi z večinoma skupnimi kopalnicami) = 495 EUR oziroma 248 EUR/osebo
  • valuta
Islandija ima svojo valuto - Islandsko krono (ISK). Trenutni tečaj 1 EUR = 150,29 (ISK) oziroma 1.000 ISK = 6,65 EUR.
  • cene goriv
Po Islandiji bova prevozila skupaj okrog 1.800 kilometrov v osmih dneh. Trenutne cene goriv so naslednje:
- bencin 95 (l) = 197,600 ISK (1,280 EUR)- dizel (l) = 199,600 ISK (1,293 EUR)

Strošek goriva za celotno potovanje = cca. 120-150 EUR


Ni komentarjev: