petek, 28. november 2014

UGANDA & ZANZIBAR: ZAKAJ IN KAKO?

Bliža se februar in ponovno je na vrsti daljše odkrivanje skritih kotičkov sveta. Po Tajski, Filipinih, Šrilanki, Kostariki, je prišla na vrsto tudi Afrika. Kontinent, ki sem ga do sedaj le gledala na zemljevidu in ga skrbno hranila za "nekoč". Moja noga je do sedaj stopila le na košček mogočnega kontinenta in sicer na Tunizijsko Djerbo ter v del Sahare. Ker mi je Afrika nepoznana, se še toliko bolj veselim novih dogodivščin in doživetij. Potovala bova 24 dni in sicer od 7.2. - 1.3.2015.
Uganda, februar 2015
ZAKAJ UGANDA?

Na Ugando kot destinacijo verjetno ne bi prav hitro pomislila. Priznam, da se v Afriko še nekaj časa ne bi podala na samostojno potovanje, če ne bi poznala Nine in Simona. Po Ugandi sta se potepala letos januarja in naju povsem navdušila. Tako sva že na potovanju po Kostariki izbrala naslednjo destinacijo.

Več ko potujem, bolj se spoznavam in ugotavljam, da me na poti najbolj navdušuje narava in živalski svet. Prav zato je Uganda odlična izbira, saj je dovolj majhna, a hkrati zelo raznolika država, ki ima precejšnje število nacionalnih parkov.

Uganda je velika kot Velika Britanija oziroma za 11 Slovenij in ima skoraj 35 mio prebivalcev. Meji na Ruando, Tanzanijo, Kenijo, Kongo ter Južni Sudan. Glavno mesto je Kampala, ki šteje 1,65 mio prebivalcev. Večina domačinov govori angleško, zato s sporazumevanjem ni večjih težav. V večini so Kristjani (85%), nekaj domačinov je tudi islamske vere (11%). Leži ob Ekvatorju in 85% ozemlja leži na nadmorski višini med 900 in 1500 metri. Najvišji vrh je gora Stanley, ki je visoka kar 5.109 metrov.

Z izjemo suhega severo-zahoda ima Uganda precej vode in tudi zelo rodovitno zemljo. To jim omogoča pridelavo sadja in zelenjave, celo izvažajo kavo, ribe, čaj in tobak. Jezero Viktorija je celo največje sladkovodno jezero v Afriki in drugo največje na svetu. Ekvatorsko podnebje pomeni čez dan v nižinah med 20 in 27 stopinj Celzija oziroma med 12 in 17 stopinj v višjih legah. Glede padavin so v državi velike razlike. V letu imajo dve mokri sezoni in sicer od sredine septembra do novembra ter druga od marca do maja. Ostali del leta velja za sušno obdobje in seveda najbolj primerno za potovanje.

V Ugando se odpravljava predvsem iz dveh razlogov. Prvi razlog je afriški SAFARI in seveda opazovanje živali v njihovem naravnem okolju. Videti je mogoče vse afriške živali - slone, žirafe, leve, leoparde, antilope, črne in bele nosoroge, nilske konje, bivole... Najbolje pri tem pa je, da lahko v vse nacionalne parke vstopiš samostojno s svojim najetim avtomobilom ter sam odkrivaš lepote narave in živalskega sveta. Vstopnine v parke so tukaj še relativno poceni, če jih primerjamo s Tanzanijo in Kenijo. Cene za avto in 2 osebi se gibljejo med 80 in 100 $, kar je še precej sprejemljivo za naš žep.

Druga in najboljša posebnost Ugande pa so prave gorske GORILE, ki so na žalost prisotne samo še v Ugandi in sosednji Ruandi. Na svetu je tako ostalo še samo nekaj 100 goril. Od tega jih približno 300 živi v Ugandi in vsak dan odpeljejo visoko v tropski gozd do goril za eno uro samo 54 ljudi, zato si je potrebno pravočasno priskrbeti dovoljenje za točno določen datum in vhod. Dovoljenje stane zasoljenih 600$ na osebo in vključuje le enodnevno vodenje ali Gorilla Tracking kot ga imenujejo. Gorile lahko greste opazovati samo v Bwindi Impenetrable National Parku in sicer so štirje vhodi. Midva sva izbrala vhod Rushaga, ki ni tako obljuden s strani turistov.


ZAKAJ ZANZIBAR?

Ko sva že izbrala Ugando za naslednjo destinacijo, je mene najbolj skrbelo, kje se bom naužila sanjskih plaž, sonca in morja. Precej časa sem iskala rešitev, kako iz Ugande na plažo. Izbire ni prav veliko, sploh pa ne za dokaj sprejemljivo ceno. Največ jih seveda kombinira z Zanzibarjem, zato sem preverila to možnost. Najprej je bila celo ideja po kopnem, a sva jo hitro prečrtala. Na koncu sem našla dobro letalsko povezavo s Kenya Airways in sicer celo direkten let iz Ugande na Zanzibar.


LETALSKE KARTE

Že septembra sem opazila akcijo na povezavi Benetke - Entebee (Uganda) preko Istanbula s Turkish Airlines za 399 €. Seveda sem takoj zgrabila ponudbo in kupila letalske karte. Ker kombinirava počitnice z Zanzibarjem (Tanzanija), sem kupila kar krožni let in sicer Benetke - Istanbul - Entebbe (Uganda) in nazaj Dar Es Sallam (Tanzanija) - Istanbul - Benetke za neverjetnih 463 € (povratna vozovnica).

Najugodnejšo ponudbo letalskih kart iz Ugande na Zanzibar sem našla pri Kenya Airways in sicer je bila cena enosmerne vozovnice Entebbe (Uganda) - Stone Town (Zanzibar) 276 €.

Iz Zanzibarja nazaj v Dar Es Sallam sva našla dokaj ugoden let za 59 € na osebo. Prevoz med Dar Es Sallamom je možen tudi s trajektom v obe smeri in cena prevoza je 35$ na osebo v eno smer. 
Povratni prevoz iz Ljubljane do Benetk ter nazaj sva si pravočasno uredila z GoOpti za 28 € na osebo.


PREVOZ PO UGANDI

Po Ugandi bova potovala z najetim avtomobilom 4x4 Toyoto Rav4, ki sva ga najela pri agenciji Roadtrip Uganda. Najela sva tudi opremo za kampiranje ter kar pri njih tudi mobilni telefon z lokalno SIM kartico. Avtomobil bova prevzela takoj ob prihodu na letališče in ga tudi oddala na letališču, zato sva morala tudi to posebej doplačati. Cena skupaj za vse za celih 14 dni je 651 € oziroma 325 €/osebo in sicer:
  • Najem avtomobila s polnim zavarovanjem za 14 dni = 540 €
  • Oprema za kampiranje za 2 osebi = 54 €
  • Telefon z lokalno SIM kartico = 11 €
  • Transport avta do letališča in nazaj v glavno mesto = 46 €

CEPLJENJA

Za Ugando in Tanzanijo je obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici. Cepljenje vsebuje en odmerek, ki velja za celo življenje in stane v Ljubljani 34 €. Brez potrdila o opravljenem cepljenju vas ne bodo spustili v državo oziroma boste cepljenje morali opraviti pri njih na meji pred vstopom.


VIZE

Tako za Ugando kot tudi za Tanzanijo, kamor spada Zanzibar, potrebujemo Slovenci vizo in si jo uredite ter plačate kar na meji ob vstopu v posamezno državo. Za Ugando pripravite 50$, za Zanzibar (Tanzanijo) pa 70$. Skupaj torej strošek za vize 108 € na osebo.

Teden dni sanjskih počitnic na Zanzibarju se bo zelo prileglo.

2 komentarja:

Tomaž Gorec pravi ...

Tudi jaz o Ugandi že dalj časa razmišljam. Predvsem zaradi Goril. Pa tudi hibi so lepi.

Andreja pravi ...

Po pravici se jaz v Ugando verjetno še dolgo ne bi odpravila, če ne bi dobila ideje in navdiha od Nine in Simona. Ko sem ju letos spremljala na poti, sem takoj rekla, da bo to moje naslednje potovanje. Seveda pa se gorskih goril blazno veselim in komaj čakam 11.2.2015. :)