sreda, 22. maj 2013

SNOBOVSTVO ALI ŠPORT??

Upam, da se uganili. Pisala bom svojo izkušnjo o nesrečnem golfu ter vsemi predsodki, ki spadajo zraven. Kakšna je moja zgodba in izkušnja? Že nekaj let sem razmišljala o golfu, vendar sem se v mislih dolgo spopadala, enako kot večina drugih ljudi, z (neupravičenimi) negativnimi predsodki, ki so povezani s tem športom. Bilo je poletje leta 2011, intenzivno sem se ukvarjala s tekom že eno leto, saj sem se pripravljala na svoj prvi polmaraton v Ljubljani. Vse vikende sem preživljala v hribih ali na morju. Pa vendar sem potrebovala nekaj za dneve, ko sem preutrujena za tek oziroma kadar imam tekaški počitek. Popoldan ob krasnih poletnih dnevih žal ne morem biti doma, hoditi kar v prazno se mi ne da in še vroče je za povrh. In nekega lepega dne sem se spomnila na mojo željo - golf. 

Golf igrišče Arboretum
Volčji Potok, Slovenija
 
Hm, zdaj pa kako začeti? Z leti me je srečala pamet in sedaj vsak nov hobi najprej naštudiram. Z drugimi besedami, razmislim kako bo to vplivalo na moje življenje z vidika počutja, časa, denarja in kaj je moj namen oziroma cilji. Tako sem se lotila teka, hribolazenja, plavanja, smučanja... Vse to pomeni, da ne rinem brezglavo v nove hobije, ki na koncu nimajo izplena na moje osebno počutje in zadovoljstvo. Hitro sem nabrala nekaj osnovnih informacij, s kolegom šla na vadišče ter eno popoldne z njim še na igrišče. Rekla sem si: "Ravno to potrebujem zase ob sončnih popoldnevih po naporni službi." 


Golf igrišče Arboretum.
Volčji Potok, Slovenija

Ravno takrat je v Sloveniji začela potekati tudi akcija Slovenija igra golf, kar pomeni dovoljenje za igro za 99 eur. Namreč za golf je potrebno narediti izpit, saj je kar nekaj pravil, in postati član enega od golf klubov v Sloveniji (letne članarine znašajo v povprečju dobrih 100 eur). Zelo hitro sem naredila izpit, ker je vsega skupaj bolj malo, kupila opremo ter začela pridno vaditi na vadišču. Z učiteljem sva ugotovila, da sem precej nadarjena, tako da nisem imela posebnih težav. Je pa nekaj dejstvo: ko začneš vaditi, se zgodi nekaj - ali te povsem pritegne ali pa ti sploh ni všeč. Za golf je potrebna velika koncentracija in nekatere to še bolj utruja. Takrat je bolje odnehati, ker ne bo imelo smisla, samo precej časa in še več slabe volje. Golf ima tudi dva obraza - šport ali snobovstvo. Igralci golfa se razdelijo v dve skupini - golf športniki ali golf snobi. Vmesne poti ni in jaz sem seveda izbrala prvo.



Golf igrišče Arboretum
Volčji Potok, Slovenija

Na vrsto je prišel tudi nakup opreme. Vsi imamo predsodek - oprema za golf je tako draga. Napačno!! Oprema stane natanko toliko, kot se boste ven metali. :) Zelo priporočljivo je vso golf opremo kupovati v tujini po internetu, ker pri nas nimamo prav velike ponudbe in tudi cene so precej zasoljene. Nujno potrebujete čevlje za golf, katerih cene se začnejo pri 70 eur, če malce pobrskate po spletu. Potrebujete polo majico in kratke hlače/krilo ter rokavico (10 eur), da ne bo žuljev. Nič posebnega in prepričana sem, da imate v omari že sedaj nekaj primernih oblačil, tako da ni nobenih stroškov. Potem so tukaj še palice in torba. Jaz sem se odločila, da si kupim kar komplet in kupila sem si zelo soliden komplet za slabih 500 eur. Sproti je potrebno potem za igro kupovati še žogice, katerih cene so okrog 1-1,5 eur/žogico. Bolj ko ste pridni in natančni na igrišču, manj boste torej zapravili. Kakšna se najde tudi na igrišču med igro, tako da ste lahko celo v plusu po končani igri. Seveda je možno palice kupiti še veliko ceneje, npr. slabšo kvaliteto, v akciji, rabljene ipd. Moje načelo pač je, ko se odločim za šport, si kupim dokaj solidno opremo in potem nimam vsak dan želje po novi opremi, ampak uživam športu in svoji kupljeni opremi. :)


Golf igrišče Arboretum
Volčji Potok, Slovenija
In tako sem prišla do igre. Prvo igro sem si privoščila lahko že konec septembra. Imela sem srečo, ker je bila krasna jesen in je bilo možno igrati še do začetka novembra. Moje igrišče je bil Arboretum in sem tudi njegova članica od začetka. Arboretum je krasno igrišče, a tudi dokaj težko za začetnike. Ker od vsega začetka nisem imela težav z dokaj stalnimi ravnimi udarci, meni ni predstavljalo preveč težav. Sem pa imela težave z utrujenostjo. Namreč po devetih luknjah sem imela dovolj in nisem zmogla naslednjih devet. Grozaaa... :( Imam zelo veliko kondicije in ne morem odigrati celega igrišča. Sram me je. In tako je še danes. Ja, tukaj pridemo do naslednjih predsodkov - to sploh ni šport, to je šport za starčke, ko ne morejo nič več drugega početi, golf bom igral/a na stara leta. Ja, pa kaj še! Veliko presenečenje tudi za mene. Golf je tehnično izredno zahteven šport, saj mora celotno telo narediti točno vse po pravilih, drugače niti v sanjah ne boste niti zadeli žogice, kaj šele da bo letela naravnost in za povrh še daleč. To pa je cilj vsakega udarca in na igrišču ni popravnega izpita. Ko udarite, morate udariti pravilno, drugače gre v gozd, vodo, ribnik in je izgubljena žoga. Sledijo kazenske točke in rezultata ni. Med golfom ne morete misliti na nič drugega kot na igro. Zakaj? Ker ima vsaka skupina (flight ima največ štiri igralce) samo 10 minut časa za igro ene luknje, saj potem štarta že nova skupina. Kar pomeni nobenega počasnega sprehajanja, klepetanja, ampak zelo hitra hoja do svoje žoge in naslednji udarec. Če teren ni raven, kot je to v Arboretumu, še toliko bolj naporno, ker si potem še zadihan in se je treba hitro umiriti ter pravilno udariti. Med hojo od udarca do svoje žogice pa morate že razmišljati o palici, kam boste udarili, torej o taktiki udarca, pravilih, štetje, kazenske točke... Med hojo je potrebno še žogico poiskati, ker je zelo majhna in jo v travi hitro spregledate. Če ne igrate ravno, je vse skupaj še toliko bolj zamudno. Iskati žogico po gozdu, nato udarci iz gozda, pa spet nazaj v gozd... Zna biti zelo zanimivo, če ni tvoj dan. :) Da na tem mestu sploh ne omenjam, da redki igralci in redke igralke nosijo torbo s palicami na ramenih, kar pomeni nositi vsaj 10-15 kg štiri ure. Fitnes ni potreben, verjemite. Še en predsodek - to je tako dolgočasen šport in vsak dan ista pesem. Žal ni res. Vsak dan so razmere na istem igrišču za golf drugačne, na isti luknji niti dvakrat ne boste udarili enako, tako da ja, teren je enak, vendar ste vi vsakič na drugem koncu terena, z drugo palico, z drugim počutjem ob drugačnem vremenu in razmerah na igrišču. 


Golf igrišče Arboretum
Volčji Potok, Slovenija

Danes pridno in redno igram golf, enkrat na teden, med delavniki, po službi, ob lepem vremenu, ker mi igranje turnirjev ne ustreza. Golf in druženje ter mreženje mi trenutno ne odgovarja. Sama najbolj uživam ob pozno popoldanski igri s svojim partnerjem, ko se narava pripravlja k počitku. Še vedno lahko odigram samo 9 lukenj in za to potrebujem slabi 2 uri časa. Igralnina za 9 lukenj je 24 eur, kar je npr. ceneje od smučarske karte. Še en predsodek, kako je golf drag šport. V primerjavi s smučanjem je golf cenejši, pa vendar vsi Slovenci smučamo in nimamo tako zelo negativnega predsodka. Na voljo so tudi letne karte, ki se vam jo vsekakor splača kupiti, če vas golf povsem prevzame in imate dovolj časa za igro.

Je pa nekaj destvo in zakaj obožujem golf - ker med igro ne morem misliti na nič drugega in to je najboljša sprostitev. Med vsako drugo vadbo lahko razmišljam o vsem možnem in tudi o službi. Med igro golfa si na srečo tako zaposlen z igro in tehniko, da žal ne gre nič drugega po glavi. Kar je fantastično, ker si po igri golfa sproščen kot bi bil cel teden na počitnicah. Vrhunsko... Zraven pa še mir, tišina, ptički žrgolijo, sprehajajo se srne, želve na greenu, zajčki skačejo po igrišču, ribe v ribnikih, zelenica je kot mehka preproga, ljudje so krasni... Kaj bi si lahko še želeli po napornem dnevu?!

Pa lepo igro... :)


Golf igrišče Arboretum
Volčji Potok, Slovenija