sreda, 10. december 2014

NEMČIJA: VOJNE GROZOTE (4. dan)

Pred odhodom domov, sva se odpeljala 16 kilometrov proti severu v vasico Dachau, kjer je bilo v času med obema svetovnima vojnama kruto koncentracijsko taborišče. Nikakor nisem privrženec tovrstnega turizma, a kakorkoli je tudi ta del zgodovine in je poučno videti grozote preteklosti.

Glavna stavba koncentracijskega taborišča Dachau.
Dachau, Nemčija

Koncentracijsko taborišče Dachau je bil prvi tovrsten objekt nacističnega režima in so ga kot preurejeno tovarno smodnika odprli že leta 1933. Eden glavnih pobudnikov je bil Heinrich Himmler, ki je bil takratni načelnik policije v Münchnu. V taborišču so takrat prevzgajali "politične nasprotnike" in že v prvem letu so sem zaprli 4.800 jetnikov. Sčasoma so zapirali vse več Judov in jih obsodili na dosmrtno ječo tudi zaradi najmanjšega prekrška.

Glavni vhod v koncentracijsko taborišče.
Dachau, Nemčija

Hitler je v noči iz 10. na 11. november 1938 izvedel kristalno noč in zaprl 10.00 Judov, ki so bili večinoma moški in so jih kasneje izselili iz Nemčije. 

Cona taborišča je zajemala 32 podolgovatih pritličnih barak.
Dachau, Nemčija

Taborišče v Dachau je bilo del vojnega centra za vaje enot SS in je bilo za zgled in vzor vsem ostalim, ki so jih odprli pozneje. Tukaj so tudi razvijali uničevalske in prevzgojne tehnike. V vseh nacističnih taboriščih so na jetnikih izvajali tudi medicinske poizkuse in preizkušali zdravila.

Del ožjega taborišča, kjer so bile postavljene barake.
Dachau, Nemčija

Razdeljeno je bilo na dve območji - ožje taborišče in območje krematorija ter širše območje s tovarnami in drugimi obrati. Cona je zajemala 32 podolgovatih pritličnih barak, v katerih so bili jetniki z različnim statusom. Zaprti so bili skoraj izključno moški. Tisti, ki so zboleli oziroma so bili prešibki za delo, so bili poslani na evtanazijo v center blizu Linza v Avstriji. 

Glavna stavba krematorija, ki je v zadnjem delu taborišča.
Dachau, Nemčija

Peči v krematoriju so resnično grozljive.
Dachau, Nemčija

Plinske celice v notranjosti krematorija.
Dachau, Nemčija

Konec aprila 1945 je bilo v Dachau registriranih okrog 70.000 zapornikov, število žrtev med leti 1933 in 1945 se giblje okrog 188.000.

Grozljivi toaletni prostori v notranjosti barak.
Dachau, Nemčija

26. aprila 1945, ko so se Američani bližali taborišču, je bilo registriranih okrog 70.000 zapornikov v Dachavu in sestrskih taboriščih. Največ je bilo političnih nasprotnikov, na drugem mestu so bili Judje. Tri dni kasneje so Američani osvobodili Dachau.

Zaporniške postelje so bile v treh nadstropjih, zaradi gneče.
Dachau, Nemčija
  
V taborišču je bilo tudi veliko Slovencev, a število ne bo nikoli jasno, ker so bili vpisani kot Avstrijci, Italijani, Madžari. Slovenci so taborišče zapustili v začetku junija 1945.

Danes je taborišče zgledno urejeno za ogled in obiskovalci so večinoma nemški otroci vseh starosti, ki pridejo na šolsko ekskurzijo.

Ni komentarjev: