ponedeljek, 8. december 2014

NEMČIJA: KULTURNI DAN (3. dan)

Tretji dan sva si ogledala notranjost ogromnega dvorca Nymphenburg ter se peš ob kanalu sprehodila do bližnje metro postaje. Moderna umetnost nama je zelo všečna, zato sva si ogledala večino razstav v Pinakhotek der Moderne. Sprehod po ulicah mimo tehničnega muzeja ob reki Isar ter si ogledala notranjost cerkve Sv. Luke.

Palača Nympenburg ima pred vhodom pravo jezero z labodi.
Munchen, Nemčija


Dvorec Nymphenburg je baročna palača, ki je služila kot poletna rezidenca bavarskih vladarjev. Gradnjo palače je leta 1664 naročil takratni vladar Ferdinand Maria kot darilo ženi Henrietti Adelaide ob rojstvu njujena sina. Kasneje se je palača dograjevala in dobivala današnjo podobo. Danes je dvorec odprt za javnost in prav tako ostaja dom in zatočišče glave družine Wittelsbach.

Kočije in vozovi kraljeve družine v baročnem slogu.
Munchen, Nemčija

V notranjosti palače je na ogled Kamnita dvorana s krasnimi poslikavami in nekatere sobane še vedno kažejo baročne okrase. Druge so bile kasneje predelane v slogu rokokoja ali neoklasicizma. Izjemno zanimiv je muzej starih kočij in vozov kraljeve družine.

Kočije in vozovi so bogato pozlačeni.
Munchen, Nemčija
 

Na ogled je tudi zbirka nymphenburškega porcelana, ki ga je ustvarila Nymphenburška tovarna porcelana. Ustanovljena je bila leta 1745.

Lepa in bogata zbirka nymphenburškega porcelana.
Munchen, Nemčija

Park se razteza na 800 hektarjih, ki je imel v preteklosti različne sloge. Od Italijanskega vrta, do vrta v francoskem slogu in celo angleški način (19. stoletje), kakršnega lahko občudujemo še danes. Prav zato se tudi imenuje Angleški vrt in je ohranil glavne elemente baročnega vrta. Park obkrožata dve jezeri in en dolg kanal, ki deli park na dva dela.

Park se razteza na površini 800 hektarjev.
Munchen, Nemčija

V "ulici muzejev" si lahko ogledate kar vas je volja. Muzej moderne umetnosti (Pinakothek der Moderne) je nama vedno najljubši, zato tudi tokrat nisva ostala pred vrati. Izjemna arhitektura ter odlične zbirke moderne umetnosti. Vsekakor dobra izbira.

Muzej moderne umetnosti je vreden obiska.
Munchen, Nemčija

Kakšna utrujenost po napornem dnevu.
Munchen, Nemčija

V muzeju so na ogled tudi starinski avtomobili.
Munchen, Nemčija

Med najbolj priljubljenimi muzeji v mestu pa je zagotovo Muzej znanosti in tehnologije (Deutsches Museum). Na leto ga obišče neverjetnih 1,5 milijona obiskovalcev. V njem si lahko ogledate kar 28.000 razstavljenih eksponatov s 50-ih različnih področij znanosti in tehnologije. Žal je časa za ogled zmanjkalo.

Najbolj obiskan je zagotovo muzej znanosti in tehnologije.
Munchen, Nemčija

Vzdolž reke Isar je tudi mogočna protestanstka cerkev Sv. Luka, ki je bila zgrajena med letoma 1893-1896.

Ob reki Isar leži protestantska cerkev Sv. Luke.
Munchen, Nemčija

Še en muzej - Glyptotheka z zbirko antične umetnosti.
Munchen, Nemčija

Ni komentarjev: