nedelja, 1. september 2013

ANTONIJEV ROV

Dobrih triintrideset let že tavam po Sloveniji, pa vendar nikoli prej nisem bila v idrijskem rudniku živega srebra. Res smo smešni. Za ogled takšne zanimivosti bi se peljali na konec sveta. Ker stoji pred nosom, pa enostavno ni zanimiva. Vsekakor je ogled vreden enega popoldneva in vožnje do Idrije. Vsekakor prej pokličite, da vas ne preseneti prepolna skupina in si rudnika ne boste mogli ogledati.
 
Antonijev rov, Idrija, Slovenija
foto: MatjazP

Antonijev rov je bil izkopan davnega leta 1500, poimenovali so ga po sv. Antonu Padovanskem, zaščitniku pred nesrečami v jami. V ozkih, več kot petsto let starih rovih so prikazani stari načini rudarjenja; ročno odkopavanje, nakladanje in prevažanje rude v vozičkih. Slikovite postavitve kažejo na težko delo, ki so ga nekoč opravljali rudarji.
 
Idrijski rudnik je bil drugi največji živosrebrov rudnik na svetu. V poltisočletnem obdobju so z žganjem cinabaritne rude v Idriji pridobili 147.000 ton živega srebra, kar je beč kot 13% svetovne proizvodnje te kovine. Za prodajo so napolnili kar 3.132.000 jeklenk, ki so potovale po vsem svetu.
 
Zaradi ekološke osveščenosti, manjše uporabe in padca cen živega srebra, se je po pet stoletjih rudarjenja idrijski rudnik zaprl. V rudišču ostaja pe okoli 10% svetovnih zalog živega srebra. Živo srebro je od leta 2011 umaknjeno iz industrije in prodaje v državah EU.
 
Grad Gewerkenegg, Idrija, Slovenija
foro: MatjazP

Gimnazija, Idrija, Slovenija
foto: MatjazP

Šelštev, Idrija, Slovenija
foto: MatjazP

Vhod v Antonijev rov, Idrija, Slovenija
foto: MatjazP

Antonijev rov, Idrija, Slovenija
foto: MatjazP

Antonijev rov, Idrija, Slovenija
foto: MatjazP