ponedeljek, 11. februar 2013

ŠRILANKA: NUWARA ELIYA - ČAJNE PLANTAŽE (10. dan)

Najameva kombi in se odpeljemo po glavni cesti, ki pelje do Kandy-a. Po poti opazujeva prečudovito gričevnato pokrajino, ki je posejana z čajnim grmičevjem. Svetlo zelena barva je rezervirana za še neobrane grmičke čaja, temno zelene za že obrane. Kot velika ljubiteljica čajev, sem neizmerno uživala in se veliko naučila. Videla sem, kje raste eden najboljših čajev na svetu in kako se izdeluje in uživa.


Nabiralkam čaja se reče Tea Pluckers in so lahko samo tamilke. To je najslabše plačano delo na Sri Lanki in zaslužijo približno 1 dolar na dan. To je okrog 100 R. Delo poteka vse ročno, pobirajo vršičke, stojijo z natikači v blatu, ker tukaj ves čas rosi in je strašno mrzlo. Ustavimo se v tovarni čaja, kjer nam pokažejo tovarno in razložijo postopek obdelave. Cel proces traja 24 ur in čaj je nared. Na Sri Lanki rasteta 2 vrsti čaja. Iz ene vrste pridelajo zeleni in črni čaj (ista rastlina) in iz druge beli čaj. Beli čaj je najboljši čaj. Za zeleni in črni čaj se pobira cel vršiček z več listi in razlika je samo v končni fermentaciji. Za črni čaj je potrebna samo dodatna dvourna fermentacija na navadnih ploščicah. Pridela se 5 vrst črnega čaja in samo ena vrsta je zelenega čaja. Iz 20 kg rastline pridelajo 5 kg čaja. Za beli čaj se pobirajo samo vršički, ki so veliki 3 cm debeli pol centimetra. Iz 20 kg dobijo samo 1 kg čaja. Grozno naporno delo. Z mlekom se pijejo samo 3 vrste črnega čaja. Zeleni in beli čaj nikoli z mlekom. V filter vrečkah pri nas je v bistvu "prah", ki pade skoraj na tla pri pridelavi. :)








Popoldan obiščeva še Victoria's Gardens. Nuwara Eliya je mala Anglija - arhitektura, čaji, golf, hiše. Tukaj so imeli angleži v preteklosti poletno rezidenco, kar je opazno na vsakem koraku. Popoldan se je vreme zelo poslabšalo, začelo je močno pihati in deževati, tako da sva prebila celo popoldne v hotelu. 



Skupaj dnevni stroški = 138 eur
- hotel = 11050 R
- kombi po okolici = 6500 R
- Tea Factory = 380 R
- čaji za domov = 3000 R
- Victoria's Garden vstopnina = 600 R
- kosilo = 1650R