petek, 1. februar 2013

ZAKAJ ŠRILANKA?

Na vsakem potovanju želiva spoznati nekaj novega. Bodisi kulturo, hrano, naravo, pokrajino, zgodovino, rastline... Potovanja nikoli ne začrtava do potankosti, ampak kupiva letalske karte in nato naju pot vodi, kakor nama ustreza v tistem trenutku. Za potovanje na Šrilanko sva se odločila zaradi kulture, majhnosti, plaž, sonca, morja, čajev. Doživela sva mnogo več, saj naju je zelo presenetila s svojo pestrostjo na tako majhnem ozemlju. Doživela sva polno novih stvari, tako da naju je res navdušila. Vse kar toplo priporočam vsem - doživite jo z lokalnimi avtobusi. Ker Šrilanka je vožnja z avtobusi. Šele ko boste tam, boste zares razumeli o čem govorim.

Vožnja z lokalnimi avtobusi po Šrilanki je pravo doživetje.
Potovanje po Šrilanki 2013

KDAJ IN KAKO?
Že tri leta zapored potujem februarja. Zakaj februarja? Naveličam se zime, mraza in snega. Februar je največkrat pri nas tudi najbolj hladen mesec v letu. Do odhoda smučam, potem pa natikače v nahrbtnik in v tople kraje. Šrilanka ima februarja idealno klimo - vroče, poletno, nedeževno obdobje. Sicer sva potem izvedela, da je vzhodna obala takrat neprimerna (zaradi dežja), ampak midva nisva videla niti kaplje dežja ob obali. V hribovitem delu (Nuwara Eliya z okolico) pa je seveda klima drugačna in je precej deževalo ter ves dan rosilo.

Čudovita zelena pokrajina pokrita z nasadi čajevca.
Nuwara Eliya z okolico, Šrilanka

PRIPRAVE NA POTOVANJE
Kakšne pol leta pred odhodom kupim priročnik (tokrat Inside Guides). Zelo so priročni in piše ravno toliko, kolikor me zanima in potrebujem informacij. Prvič zelo hitro preletim knjigo in si pripravim približen potek potovanja. Priznam, da je nato vedno drugačen. :) Preberem tudi kakšne popotniške bloge ter forum na STA. Po prebranem sva se odločila, da bova potovala brez šoferja. Veliko ljudi se odloči za osebnega šoferja. Jaz to obliko močno odsvetujem. Osebno najraje potujem v lastni režiji in odločam se za destinacije, kjer je to možno. Če je prenevarno, raje ne greva. Še pred odhodom sva imela v mislih kombinacijo z Maldivi, vendar sva si tekom samega potovanja premislila. Veliko popotnikov združi potovanje na Šrilanki z nekaj dnevi poležavanja na Maldivih, ker so tako blizu.

Gneča na mestni avtobusni postaji.
Galle, Šrilanka

PORABA IN STIL POTOVANJA
Vedno potujeva backpackersko. Določiva si tudi dnevni budget potovanja. Za Šrilanko sva imela 110 eur/dan na potovanju ter letalske karte, ki sva jih kupila za 700 eur/osebo (Emirates iz Benetk). Torej skupaj za polnih 26 dni 4.000 EUR. Ja, veliko boste rekli za potovanje v ta del sveta. Tudi mene je presenetilo, kako je vse drago. Seveda jo lahko doživite veliko ceneje, vendar jaz imam osnovno pravilo: kadar grem na potovanje spim vsaj dostojno, privoščim si najboljšo hrano in ogledam si vse, kar je na moji poti. In ker nisva šla na Maldive, je ostalo precej denarja, ki sva ga porabila za razvajanje na Šrilanki. :)


Maldive sva zamenjala za samotne plaže na severo-vzhodu države.
Negombo, Šrilanka



PLAŽE, SONCE, MORJE
Do sedaj sem bila na Filipinih in na Tajskem. Z lahkoto lahko rečem, da so tukaj prav tako ali pa še lepše plaže. Predvsem pa so drugačne. Bolj široke, mivka je bolj oranžna, struktura je nekoliko bolj groba. Je pa pomembno dejstvo - na plaži si lahko čisto sam, saj še ni toliko turističnih kapacitet in turistov. To pa je meni osebno neprecenljivo.


Plaže na Šrilanki so presenetljivo široke, lepe in čiste.
Negombo, Šrilanka


POKRAJINA - 50 ODTENKOV ZELENE
Pokrajina je prekrasna in zelo raznolika. Od prekrasnih plaž do nepreglednih površin čajevca, reke z mangrovami, prekrasna savana v safariju, osamelci sredi čisto ravne pokrajine, slapovi na poti, urejeni vrtovi, mnoga zelišča. Nenazadnje prekrasna riževa polja, ki se bohotijo v vseh odtenkih zelene barve.


Pokrajina na Šrilanki je raznolika in seveda prekrasna.
Nacionalni park Yalla, Šrilanka


Na Šrilanki vas spremlja na vsakem koraku 50 odtenkov zelene.
Nuwara Eliya, Šrilanka 

BOGAT ŽIVALSKI SVET
Na Šrilanki nisem pričakovala preveč živali. Niti nisem vedela, kaj ponuja. Doživela pa sva že prvo uro ogromnega iguana na hitri cesti in potem še celo vrsto raznih živali v naravi - iguani, krokodili, morske želve, največji kiti na svetu (blue whales), sloni, ptiči, leopardi, bivoli. Opice in iguani so pa tako in tako na vsakem koraku.

Velike iguane srečate na vsakem koraku potovanja.
Nacionalni park Yalla, Šrilanka

Na Šrilanki domujejo prijazni azijski sloni - mama z mladičkom.
Nacionalni park Yalla, Šrilanka

PLANTAŽE ČAJEV
Kot ljubiteljica pravih čajev sem neizmerno uživala na Šrilanki. Gričevnata pokrajina porasla s čajevcem je nekaj najlepšega kar sem kdaj videla in doživela. Neprestano rosenje naredi izjemen okus pravega čaja. Na Šrilanki raste najboljši pravi čaj na svetu. Za ljubitelje čaja enostavno neprecenljivo.

V hriboviti notranjosti vas pričakajo prostrane plantaže čajevca.
Nuwara Eliya, Šrilanka

Pobiralke čajevca so samo ženskega spola in sicer samo tamilke.
Nuwara Eliya, Šrilanka


PRAVI SAFARI
Ja, na Šrilanki lahko doživite pravi safari - tudi tega nisem vedela pred odhodom. Celo sva razmišljala, da bi to izpustila, saj nama nikakor ni šlo v glavo, da je lahko na Šrilanki tako izjemen safari. Nekako sva si ga puščala za Afriko. Iz prve roke - vsekakor vredno obiska in sicer popoldan, saj so živali proti večeru prav "razigrane".

Opazovanje slonov v njihovem naravnem okolju - neprecenljivo.
Nacionalni park Yalla, Šrilanka


Prekrasna savana pokriva večji del jugo-vzhodnega dela države.
Nacionalni park Yalla, Šrilanka


BLUE WHALES
Največje presenečenje pa so bili največji kiti na svetu - Blue Whales. Ko sva izvedela za ta izlet, sva se odločila zanj, čeprav sem imela res zelo zelo malo pričakovanj. Ali pa sploh nobenih... In zgodilo se je obratno - eno uro smo lahko nemo opazovali največje živali na svetu. Iz majhnega mesteca Mirissa z ladjo odplujete na odprto morje in čakate, da se na površje dvigne kit, ki pride po novo zalogo zraka za potop. Z eno besedo - veličastno! Najlepši dan mojega življenja.

Orjaški kiti (Blue Whales) so največje živali na svetu.
Odprto morje pri Mirissi, Šrilanka

LJUDJE IN KULTURA
Ljudje so izjemno prijazni, ustrežljivi in nikakor ne nasilni. Največ je budistov, zato vas budistična kultura spremlja po celi državi na vsakem koraku. Angleško govorijo zelo slabo, pa vendar dovolj dobro, da lahko brez težav potujete po državi. Na vsakem koraku vam pomagajo in pri "nori" vožnji z lokalnimi avtobusi vam vedno pomagajo in so res ustrežljivi.

Zlati tempelj (Golden Tempel) je med najbolj obiskanimi kulturnimi znamenitostimi.
Dambulla, Šrilanka

Budizem je najbolj razširjena vera, zato jo srečamo na vsakem koraku.
Bentota, Šrilanka


Ljudje so prijazni, ustrežljivi in nenasilni, zato je potovanje zelo prijetno.
Bentota, Šrilanka

MASAŽE
Šrilanka je dežela Ayurvede in seveda so tukaj na voljo takšne in drugačne masaže na vsakem koraku. Midva sva si jih kar nekaj tudi privoščila na najini poti. Nepozabna je bila masaža z vročimi brisačami v hotelu Ranna.

HRANA
Ne vem sicer zakaj, ampak ulične hrane za na pot ni prav dosti. Veliko je majhnih, lokalnih restavracij, kjer si lahko zelo poceni privoščite obrok. Na avtobusnih postajah pa je večinoma možno kupiti čipse, oreščke, sadje in ostale sladkarije. Sveže sadje najdete na vsakem koraku in je res odlično. Midva sva jedla pretežno v najinih hotelih in hrana je bila več kot izvrstna. Okusne morske dobrote brez meja. Ni pa bila poceni in to ni niti pomembno. :)

Izvrsten tunin zrezek na posteljici pireja iz buč in popečeno mlado čebulo.
Jungle Beach Hotel, Trincomalle, Šrilanka

Prevažanje kokosa na kolesu ni preprosto opravilo.
Bentotoa, Šrilanka