petek, 2. maj 2014

NEAPELJ: KATAKOMBE SAN GAUDIOSO (2. del)

Med obiskom Neaplja je bilo tudi nekaj neviht, zato nama je res prav prišlo mestno podzemlje. Za Neapelj bi lahko celo rekla, da je bolj zanimiv pod zemljo kot nad njo. V mestu si lahko ogledamo kar nekaj katakomb, midva pa sva se odločila za katakombe San Gaudioso. Z metrojem se podava do postaje Materdei in se hitro podava po ulicah ter nešteto stopnicah (na najino srečo navzdol) do Bazilike Santa Maria della Sanita, ki danes stoji nad katakombami.
 
Prekrasen oltar zgodnjekrščanske bazilike znotraj obstoječe bazilike Santa Maria della Sanita.
Neapelj, Italija

Vstop v katakombe je mogoč skozi prekrasno zgodnjekrščansko baziliko, ki je obdana z lepimi in precej ohranjenimi freskami. Takoj pridemo do kripte, v kateri je starokrščanski križ in mogočen marmornati kip Kristusa. Neapeljske katakombe nikoli niso služile za skrivanje, ampak so imele od vsega začetka vlogo pokopališča.
 
Vhod v katakombe - starokrščanski križ.
Neapelj, Italija
  

Marmornati kip Kristusa obdan s simboli štirih evangelistov.
Neapelj, Italija

Sledilo je obdobje Dominikancev, kateri so v 17. stoletju na tem mestu postavili samostan in začeli katakombe izkoriščati. Vanje so proti plačilu začeli pokopavati zelo bogate meščane, plemiče ipd. Truplo so posadili v izkopano luknjo, ki so bile različnih velikosti. V luknji so bila trupla toliko časa, dokler niso ostale same kosti.
 
V luknje različnih velikosti so postavili trupla, dokler niso ostale samo kosti umrlega.
Neapelj, Italija
 
Ostanke umrlih so nato prenesli v drugi del, kjer so pa pokopavali na desni strani samo ženske in na levi strani moške. Vsak je dobil tudi ime in priimek, tako da so bile poimensko označene.

Na desni strani so pokopavali ženske in na levo stran moške.
Neapelj, Italija

Zadnji počitek za premožne meščane in plemiče.
Neapelj, Italija

V nekaterih primerih so celo v steno zakopali lobanjo in zapisali ime ob lobanji ter narisali okostje. Pri ženskah so spodnji del telesa narisali celo krilo. 

Lobanja vkopana v steno z napisom preminulega.
Neapelj, Italija

Vsekakor so katakombe "MUST SEE", če se potikate po Neaplju.
 

Ni komentarjev: