petek, 14. februar 2014

KOSTARIKA: PUERTO VIEJO - LA FORTUNA (6. dan)

Pred potovanjem na Kostariko sva bila prepričana, da bova ves čas potovala z lokalnimi prevozi (beri avtobusi, ker drugega tako ni). Brala sem v vodniku, da naj popotniki potujemo, tako kot ostali domačini in da ni nobene težave. Načrti so se precej hitro razblinili in potrebno je bilo poiskati alternativo. Domačini se res vozijo z busi, ampak ne prav daleč. Vse gravitira večinoma v/iz glavnega mesta ter v svoji okolici.
Glavna ulica v mestu La Fortuna z vulkanom Arenal.
La Fortuna, Kostarika
Če bi želela priti z avtobusom iz Puerta Vieja v La Fortuno (Vulkan Arenal), bi morala najprej v San Jose (vožnje cca. 5 ur, če je vse ok - največkrat se zavleče 1-2 uri), menjati bus terminal in potem z drugim busom naprej v La Fortuno spet nekje 5-6 ur (na urniku 4 ure, vendar ni ravno tako). Z "relacijskimi" busi pa je tako, da moraš kupiti karto "vsaj" en dan vnaprej, da sploh dobiš sedež. Ker imajo na busu sedežni red in je na voljo samo toliko vozovnic. Ni načina hop on-hop off. Torej si ne moreš naprej kupiti potem karte isti dan za La Fortuno, ker jo lahko kupiš samo na postaji, iz katere zares pelje bus. Cela znanost... Še večja težava pa je, da večino busov vozi nekako v dopoldanskem času in jih je na splošno zelo malo. Dva, trije relacijski busi gredo na dan in zadnji ob 14h, 15h. Tako potem v nobenem primeru ne moreš priti prav daleč v enem dnevu. V takšnih primerih je potem za nas "turiste" seveda vedno alternativa - kombiji (shuttle prevozi), ki imajo pokritih veliko takšnih relacij, tako da ni nobenih težav. Težave so samo z denarnico - prevoz stane na osebo 60 $. S tem se hitro sprijazniš in pač tako je. :) Kar sva lahko, sva se potem vozila z busom, ostalo s kombiji.
Luka Limon z okolico, kjer je doma naša priljubljena banana Chiqita
Limon, Kostarika
Pot s kombijem iz Puerta Vieja do La fortune je bila zelo dolga in sicer več kot 8 ur z enim postankom. Cesta je samo ena, ki je polna osebnega in tovornega prometa, saj je več kot polovica poti namenjena tovornemu prevozu za tovornjake, ki vozijo hladilne priklopnike za banane ali ananas. Cela pokrajina okrog Limona je obkrožena z nasadi banan in ananasa. Drugi del poti je zelo hribovit in pokrit s pašniki (predvsem sem opazila goveda). V višje ležečih predelih je ogromno nasadov kakavovca in kavovca.
Juhica Azteka je bila odlična, zato sem kar dva dni jedla enako.
La Fortuna, Kostarika
Malce pred 17. uro končno prispeva v krasno, majhno mesto, s katerega je pogled na krasen vulkan Arenal, ki se je skrival za oblaki. Celo mesto živi od turizma - prodajajo pogled na vulkan ter obisk naravnih term. Ker je že pozno, se sprehodiva do mesta, da se malce pretegneva od sedenja in si privoščiva odlično paradižnikovo juhico z avokadom in sirom cheddar. Hotel imava le 10 minut hoje ven iz mesta in je krasen. Lesene hiške, obdane s čudovitim vrtom in seveda s pogledom na prekrasen vulkan.
Hotel Montechiari s pogledom na vulkan Arenal
La Fortuna, Kostarika
Čudovit vrt hotela Montechiari
La Fortuna, Kostarika

Skupaj dnevni stroški = 175 eur
- hotel Blue Conga = 67 eur
- prevoz Purto Viejo - La Fortuna (kombi) = 120 $ (92,3 €)
- voda = 2.000 ¢ (2,86 €)
- večerja v restavraciji v mestu = 8100 ¢ (11,6 €)
- kava in čaj = 2500 ¢ (3,6 €)


Pot s kombijem od Puerta Vieja do La Fortune
Kostarika

Ni komentarjev: