torek, 18. februar 2014

KOSTARIKA: IZLET EL TRAPICHE IN PISANE ŽABE (10. dan)

Deseti dan potovanja sva namenila izletu na kmetijo, kjer pridelujejo sladkor iz sladkornega trsa, kavo in kakav. Kmetija ima tradicijo 4. generacije in vodič je bil izjemen. Zelo podrobno nam je razložil celotne postopke pridelave sladkorja, kave in kakava. Zvečer sva šla še na ogled malih, pisanih žabic v žabji svet. Zakaj zvečer? Nekako po šesti uri zvečer, ko se stemni, žabice postanejo vidne nam radovednežem.
Žabja kraljica Kostarike
Monteverde, Kostarika
Kavovci rastejo na višini okrog 1.000 metrov nad morjem, ker potrebujejo ne prevroče in nekoliko vlažno podnebje. Tukaj vsake toliko dežuje, tako da je idealna klima. Kavovec zrastejo v višini kakšnih 1,5 metra in ima vsako leto plodove v velikosti majhnega grozdja. Lahko so rdeče ali rumene barve, odvisno od sorte, pa vendar je kava potem enaka.
Nasadi kavovca vrste arabica so doma na Kostariki.
Monteverde, Kostarika
Tukaj raste najboljša vrsta kave - 100% arabica, saj se je Kostarika odločila, da bo konkurirala na svetu s kakovostjo in ne s ceno, kot to počno afriške in azijske države. Kavovec obrodi enkrat letno in nekako 7 let zapored ima kakovosten sadež, potem pa ga porežejo. Iz korenine zraste novo deblo, tako da ni potrebna vsakič vnovična zasaditev.
Plodovi kavovca so rumene ali rdeče barve v velikosti grozda.
Monteverde, Kostarika

Na Kostariki začno sadeže kavovca pobirati nekje novembra in do januarja. Najamejo poceni delovno silo iz Nikaragve, saj je obiranje zelo težko. Sadeži namreč niso enakomerno zreli, tako da je možno samo ročno obiranje vsakega sadeža posebej. Za eno polno košaro je plačilo 2 dolarja. Nato obran "rumene ali rdeče kroglice" oluščijo in jih dajo sušiti na zrak, vendar ne preveč na prepih.
Plodove kavovca najprej oluščijo. V vsakem plodu sta 2 zrni kave.
Monteverde, Kostarika
Sušijo se nekako 2-3 tedne, da odstopi še en ovoj. V vsaki kroglici se skrivata 2 kavni zrnci. Nato strojno sortirajo kavna zrnca po velikosti na 5 kategorij. To je nujno, saj bi se drugače med praženjem različne velikosti različno spražile. Sledi še praženje glede na okus in odlična kava je pripravljena za mletje in uživanje.
Ko zadiši po pravi kavi - 100 % arabica.
Monteverde, Kostarika
Nato smo si ogledali pridelavo kakava. Njami, kako je to dišalo. Kakavovec prav tako ni visoko drevo, pa vendar ima precej velike plodove rumene barve. Če ga prerežemo, so po sredini takšni beli, sluzasti ovoji, v katerih se skrivajo zrna kakava. V vsakem belem ovoju je samo eno zrno, zato iz enega sadeža dobimo cca. 25-30 kakavovih zrn.   


V vsakem plodu kakavovca najdemo 25-30 kakavovih zrn.
Monteverde, Kostarika

Med sušenjem na zraku, se beli ovoj hitro odstrani in nato se sušijo zrna nekaj tednov. Tukaj so sušili zrna kar pod listi bananovca. Nato zrna popražijo, da se še enkrat olušči in že dobi pravi vonj. Poizkusili smo kakavovo zrno v vseh oblikah in do tukaj še ni bilo okusa po čokoladi.
Pražena kakavova zrna so zelo grenkega okusa.
Monteverde, Kostarika
Sledi mletje kakavovih zrn. Tako dobimo 100% kakav, ki je res grenkega okusa in nima nič kaj okusa po "naši" čokoladi. Ko pa temu dodamo še sladkor in mleko, nastane zelo okusna čokolada.
Za čokolado je potrebno kakavova zrna najprej zmleti.
Monteverde, Kostarika
Sladkorni trs posekajo in ga samo stisnejo. Iz debla priteče sok, ki ga nato segrevajo v kotlu. Ko se dovolj zgosti in kristalizira, ga samo prelijejo v lesene posode, dovolj hitro mešajo in nastane pravi sladkor. Zelo, zelo enostavno. Tudi mi smo si sami pripravili sladkor in ga dobili za domov. :)


Sok iz sladkornega trsa je potrebno segrevati na visoki temperaturi.
Monteverde, Kostarika
Zvečer sva si ogledala še "mesto žab". V terarijih imajo zavidljivo število kostariških žab, saj so znani po malih, pisanih, enkratnih, strupenih žabicah. Videli smo rdeče, rumene, zlate, prozorne žabice v velikosti 3-4 centimetre. Tako zelo so majhne, da jih resnično komaj opaziš.
Žabica v terariju, ki je plezala po steklu.
Frog Pond, Monteverde, Kostarika

Skupaj stroški dneva = 167 €
- hotel Mar Inn = 49,5 €
- Le Trapische Tour = 64 $ (49,23 €)
- vstopnina Frog Pond = 20 €
- kava za domov = 18,25 €
- kosilo Tree House (pica) = 17,62 $ (13,55 €)
- znamke za kartice = 6.630 ¢ (9,47 €)
- trgovina = 3.300 ¢ (4,71 €)
- palačinka z nutello = 2.600 ¢ (3,71 €)

Ni komentarjev: