ponedeljek, 18. avgust 2014

BONSAJA ŠE VEČ LET (ŽAL) NE BO

Obožujem bonsaje. Resnično. In tako zelo si ga tudi želim že nekaj let. Pa vendar vsakič, ko prebrem knjigo o bonsajih in filozofiji ter načinu gojenja in vzdrževanja teh preljubkih dreves, (žal) odložim svoje sanje v kot še vsaj za nekaj let. Razlog je seveda v načinu življenja.

Knjiga Bonsaj. Umetnost in filozofija
Avtor: Tomaž Kovšca, 2005.

Razvoj te umetniške filozofije sega daleč nazaj in domovina bonsaja je Kitajska. Japonci so kasneje prevzeli to umetnost, jo razvijali in izpopolnili do potankosti.

Če vas bonsaji zanimajo vsaj malce, si preberite knjigo Tomaža Kovšce z naslovom Bonsaj - umetnost in filozofija. V knjigi vas Tomaž, ki je tudi začetnik te umetnosti v slovenskem prostoru, popelje skozi celotno zgodovino ter se poglobi v samo filozofijo te umetnosti. Nato vas popelje skozi letne čase z osnovnimi napotki o vzgoji in gojenju bonsajskih dreves. Veliko je govora tudi o tehnikah gojenja in slogih. Knjiga je seveda opremljena s slikami njegovih bonsajev ter najlepših bonsajev z Japonske in drugod. 

Moj razlog za obisk Japonske v naslednjih dneh je seveda tudi ljubezen do bonsajev in japonskih vrtov. Namen imam tudi obiskati muzeje ter majhno vas, v kateri živijo in ustvarjajo japonski mojstri bonsajev. Komaj že čakam in se resnično veselim. 

Imam pa od letos na balkonu vsaj približek bonsaja - po kitajski normi velikosti celo mogoče je. Čakam na jesenske barve njegovih navihanih listkov in vam ga potem pokažem. Menda bo "za dol pasti lep"... Še kakšen mesec bo za počakati. :)

Ni komentarjev: