petek, 15. avgust 2014

JAPONSKA: VOUCHER ZA VLAKE JE DOMA

Najcenejša in najhitrejša izbira prevoznega sredstva za potovanje po Japonski so vlaki. Japonska je prepletena s tiri in z vlakom pridete praktično skoraj povsod kadarkoli le v nekaj urah. Japonska je že vrsto let vodilna v razvoju tehnologije hitrih vlakov in ima več kot 4.800 postaj ter več kot 23.000 km prog. Sedaj že testirajo vlak L-Zero, ki bo peljel na progi Tokyo-Nagoya celo 500 km/h. Trenutno vozijo najhitrejši vlaki okrog 320 km/h (Shinkansen - Japan Bullet Train). Vlaki so izjemno čisti in udobni, tako da je vožnja z njimi izjemno prijetna.

Voucher za 14-dnevno neomejeno vožnjo z vlaki.
Potovanje Japonska 2014
Ker je Japonska prijazna popotnikom, imajo v ponudbi za nedržavljane Japonske tedensko, 14-dnevno ter 3-tedensko karto z neomejenimi vožnjami za vlake. Vključeni so tudi nekateri avtobusni prevozi ter celo ena vožnja s trajektom. Karta se imenuje Japan Rail Pass (JRP).

Vendar pazljivo - karto moraš obvezno naročiti izven države, najbolje seveda od doma. Naročiš, kupiš in plačaš jo po ineternetu na njihovi spletni strani. Na Japonskem te karte ne moreš nikakor kupiti, zato si jo obvezno priskrbite pred potovanjem. Za primerjavo: cena ene vozovnice na relaciji Tokyo - Kyoto že povrne ceno 14-dnevne karte JRP. Cene vozovnic so strašno drage, zato je resnično priporočljiv nakup JRP.

Cene vozovnic za odrasle so naslednje:
- tedenska vozovnica = 209 EUR
- 14-dnevna vozovnica = 334 EUR
- 3-tedenska vozovnica = 427 EUR
+ stroški poštnine FedEx skupaj za obe vozovnici = 13 EUR

Seveda sva se tudi midva odločila za tovrsten prevoz in si naročila 14-dnevno karto. Opažam pa, da se je cena v zadnjih dneh nekoliko povišala, saj sva midva kupila 14-dnevno vozovnico še pred nekaj dnevi za 327 EUR.

V nekaj dneh prispe kuverta z voucherjem in kratkimi navodili s hitro pošto na dom. Voucher nato zamenjaš na okencu na eni od navedenih železniških postaj in sicer na želeni datum aktivacije (ni nujno, da je to takoj od prihodu v državo). Nato prejmeš pravo karto za neomejeno število voženj v določenem (plačanem) obdobju. Karta velja za skoraj vse vlake na Japonskem. Menda tu in tam kakšen zasebni vlak ni vključen, pa vendar vozi na enaki progi tudi vlak, ki je vključen v sistem JRP.

Vlaki na pogostih relacijah vozijo na vsakih nekaj minut - neverjetno. Točni so kot ura in na vlakih velja poseben red, ki se ga vsi držijo. Vkrcanje in izkrcanje traja pičlih nekaj sekund. Da o železniških postajah sploh ne govorim, ker ne vem, kako bo sploh to šlo.
Glede voznih redov in map so vse informacije na strani HyperDia, kamor vpišete željeno pot in vam navede vse možnosti ter doda vse informacije. Seveda so na voljo tudi mobilne aplikacije za uporabo na mestu.

Midva sva pripravljena na novo dogodivščino, več doživetij z vlakom pa seveda po potovanju. V planu je ogromno prevoženih kilometrov, tako da se bo nakopičilo kar precej izkušenj.

Samo še nekaj dni...

Ni komentarjev: