torek, 9. september 2014

JAPONSKA: TSUKIJI FISH MARKET (10. dan)

Prvi pravi dan v Tokyu je zaznamoval obisk največje ribje tržnice na svetu in sprehod po krasnih mestnih parkih. Povzpela sva se tudi na nekaj stolpnic, da sva lahko še s ptičje perspektive občudovala to ogromno prestolnico in velemesto. Kosilo pa v mini sushi restavraciji, v kateri dobite na krožnik sushi z najbolj svežo ribo na svetu.

Pogled na ogromen Tsukiji market z vrha poslovne stavbe Dentsu.
Tokyo, Japonska

Takoj zjutraj se odpraviva z vlakom po Yamanote Line proti tržnici. Tržnica je locirana seveda tik ob morju v Tokyo Bay in najlažje pridete do tja, če se peljete do postaje Shimbashi in nato nekaj minut peš skozi poslovni del Tokya. Na poti do tržnice je ogromno poslovnih stavb. Za pogled na tržnico iz zraka se lahko brezplačno povzpnete z dvigalom v 50. nadstropje poslovne zgradbe DENTSU.

TSUKIJI FISH MARKET ali najbolj poznana in največja ribja tržnica na svetu je TOP znamenistost v Tokyu. Tržnica velja za največjo veleprodajno tržnico (B2B) na svetu in na leto prodajo več kot 700.000 ton različnega blaga. Na tržnici najdete več kot 400 različnih vrst morskih dobrot, a najbolj poznani so po tunah. Globoko zamrznjene tune vsak dan prispejo na tžnico okrog 3h zjutraj, ko jih položijo (približno 100) na tla in med četrto in peto uro zjutraj poteka avkcija. Kot turisti si lahko tudi to ogledate, a morate priti sem zelo zgodaj, saj mest hitro zmanjka. Midva sva se odločila, da se raje naspiva, saj vse skupaj menda poteka zelo hitro in v japonskem jeziku, tako da žal nič ne razumemo. V nekaj minutah so vse tune prodane in začnejo z logistiko posameznim naročnikom.

Največja veleprodajna ribja tržnica na svetu - Tsukiji Fish Market.
Tokyo, Japonska

Kljub temu, da sva prišla na tržnico malce po osmi uri zjutraj, se je še veliko dogajalo. Na ogled je bilo res raznovrstno blago in tudi res lepi kosi tune v hladilnikih. Nisem pa v življenju videla še takšnih rakov, školjk, rib... Kaj vse ljudje pojedo! :)

Tsukiji je najbolj znan po tunah. Avkcije potekajo vsak dan ob 4h zjutraj.
Tokyo, Japonska

Ker je bilo še prezgodaj za kosilo, sva si šla vmes ogledati še bližnji park, ki je naravnost čudovit. HAMA-RIKYU GARDEN (vstopnina 2,3 EUR) ima krasna in neverjetno lepo oblikovana drevesa ter celo 300 let staro pinijo, ki jo ponosno razkazujejo vsem obiskovalcem. Park je umeščen ob Tokyo Bay in ga na eni strani obkroža poslovni del ter na drugi strani tržnica.

Prekrasen japonski vrt Hama-rikyu, ki se ponaša s 300 let staro pinijo.
Tokyo, Japonska

Čas je za kosilo in ta znameniti SUSHI NA TRŽNICI. Ob tržnici je tudi nekaj mini sushi restavracij, ki nudijo gostom seveda najbolj svež sushi, kar je možno. Zato je tudi pri nekaterih nepopisna gneča in gostje so pripravljeni čakati v vrsti na žgočem soncu tudi po 5 ur. Nekaj delajo tudi ocene na Tripadvisorju, kar pomeni malce napihnjeno zgodbo. Nama ni bilo v interesu čakati norih 5 ur, zato sva se odločila za soseda in počakala le dobrih 30 minut. Gneča je zato, ker je restavracija široka le dobra dva metra in dolga dobrih 10 metrov. Ob šanku je le malo prostora in sushi mojstri pripravljajo dobrote pred vami po naročilu. Tako sprejmejo naenkrat samo 12 gostov.

Najbolj svež sushi dobite seveda v lokalih ob tržnici.
Tokyo, Japonska

Naročila sva si nigiri sushi s tuno - štiri s bolj kakovostno tuno (fatty tuna) in štiri z normalno tuno. Kaj naj rečem - najboljši sushi v življenju in tuna se je stopila v ustih. Nežen okus sveže tune in z eno besedo - VRHUNSKO.

Vrhunski nigiri sushi z dvema vrstama najboljše tune.
Tokyo, Japonska

Po kosilu sva se odpravila nazaj še enkrat v Shibuyo in občudovala to gnečo na slavnem križišču. Gneča pa je zato, ker gredo čez cesto vsi pešci naenkrat. Takšna križišča imajo Japonci zelo radi in jih srečamo povsod po državi. 

Zanimive so mini restavracije v poslovnih delih, kjer je malo časa za malico. V zunanjem delu izbereš jed in plačaš na avtomatu, potem pa v notranjosti kar stoje ob pultu poješ naročen obrok.

Veliko restavracij po mestu ima zunanje avtomate, na katerih naročite obrok.
Tokyo, Japonska

Naslednja postojanka je bila ponovno postaja Shinjuku od koder sva se kar po podzemlju sprehodila do stavbe TOKYO METROPOLITAN GOVERMENT OFFICE. Na vrhu mogočne zgradbe je razgledna točka, ki je povsem brezplačna.

Povsem brezplačen pogled na velemesto z vrha stavbe.
Tokyo, Japonska

Japonci so znani tudi po prebiranju stripov - MANGA jim rečejo. Obožujejo risane junake in vsi resnično na vsakem koraku berejo te stripe - na vlaku, na avtobusu, med hojo, v parku... Seveda so knjigarne z odlično ponudbo zato na vsakem koraku. 

Japonci na vsakem koraku prebirajo stripe z risanimi junaki.
Tokyo, Japonska

Stroški dneva = 108
- hotel Mystays Ueno Iriyaguchi = 51 EUR (nočitev za 2 osebi brez zajtrka)
- zajtrk v trgovini = 437 ¥ (3,3 EUR)
- vstopnina Hama-rikyu Garden = 600 ¥ (4,5 EUR)
- kosilo sushi tržnica (2*8 sushijev s tuno) = 4.200 ¥ (31,4 EUR)
- tortici (kostanjeva, s figami) = 1.134 ¥ (8,5 EUR)
- voda (2*0,5 l) = 220  ¥ (1,6 EUR)
- kruh, jogurti v trgovini = 999 ¥ (7,5 EUR)

Zemljevid poti
Relacija: po Tokyu z Yamanote line
Trajanje: 67 min
Prevoženi km = 27 km
Cena vozovnice z JRP = 0 ¥ (0 EUR)
Cena vozovnic brez JRP = 640 ¥ (4,8 EUR)

Ni komentarjev: