ponedeljek, 1. september 2014

JAPONSKA: SHIRAKAWA-GO IN HIDA BEEF (2. dan)

V Takayami sva imela na voljo samo en cel dan, zato je bilo potrebno kljub utrujenosti zgodaj vstati. Dopoldne sva preživela na mestnih ulicah in si ogledala simpatično tržnico ter staro mestno jedro. Za popoldan sva si rezervirala izlet do vasice Shirakawa-go, kjer ljudje še vedno živijo v tipičnih japonskih hišah tega predela. Zvečer seveda obvezno preveriti, če je Hida Beef res tako posebna govedina.

V vasici Shirakawa-go še vedno ljudje živijo v tipičnih podeželskih hišah.
Shirakawa-go, Japonska


Moram priznati, da je bil spanec precej boljši kot sem pričakovala. Mislim, da sva s pravimi potezami tudi čisto izničila neugoden jet-leg in sva oba v odlični formi. Prvi res pravi dan na Japonski. Že pri rezervacijah hotelov sem opazila, da skoraj noben hotel v ceni nočitve nima zajtrka. Nama to zelo ustreza, saj rada poiščeva sama kaj dobrega za pod zob. Že po nekaj metrih na ulici najdeva simpatičen lokalček, kjer imajo zajtrke. Seveda je ekstra dobro in oba sva še bolj nasmejana.

Odličen zajtrk - japonski perfekcionizem na vsakem koraku.
Takayama, Japonska

Obiščeva tudi tržnico, ki je majhna, simpatična in zato prav posebna. Gospe prinesejo vsako jutro svoje pridelke in jih v zelo lepo pakiranih embalažah v majhnih količinah prodajajo na mini stojnicah. Najdemo vse lokalne pridelke (sadje, zelenjava, suhe ribe, testenine, sokovi...), pa tudi nekaj ostalih izdelkov (dežniki, pahljače, klobuki...). Vmes so tudi manjši ponudniki ulične hrane, katera zelo lepo diši. Zelo zanimivo je, da lahko vsako jed oziroma izdelek tudi poizkusimo pred nakupom. Na koncu ulice je še velika prodajalna riževega vina SAKE – vseh vrst, oblik, velikosti in pakiranj.

Mestna tržnica ob reki je urejena do zadnje malenkosti.
Takayama, Japonska

Na tržnici najdemo vse domače dobrote in pridelke z vrta.
Takayama, Japonska

Takayamo sva obiskala tudi zato, ker je tukaj v starem mestnem jedru še vedno tipična japonska arhitektura z lesenimi hišami. Hiše so zelo stare, a še vedno izgledajo prekrasno. Ker so vse hiše iz lesa, je tukaj strogo prepovedano kajenje. Ulice naju zelo presenetijo – vse je tiho, mirno, urejeno, čisto, nič avtomobilov, domačini vsi pozdravljajo, rožice v koritih ob ulicah. Kot v pravljici... In nikjer niti ene smeti. Pa tudi koša za smeti ne. Hitro ugotoviva, da Japonci ne mečejo odpadkov v koše za smeti, ampak jih shranijo in odvržejo doma. Tudi midva sva se zelo hitro privadila.

V mestecu še vedno najdemo ulice s tipično japonsko arhitekturo.
Takayama, Japonska

Nadaljujeva do ulice SANMACHI-SUJI, kjer je tipična arhitektura z lesenimi hišami in v njih so same družinske SAKE varilnice ter manjše trgovine s tradicionalnimi japonskimi izdelki. Za manjše plačilo so nekatere hiše odprte za obiskovalce. 

Mestni predel Sanmachi-Suji z varilnicami sakeja.
Takayama, Japonska

V eni od tipičnih lesenih hiš je tudi velilka prodajalna japonskih izdelkov.
Takayama, Japonska

Ulica je polna družinskih sake varilnic. Pri vsaki hiši je tudi zastonj pokušina.
Takayama, Japonska

V mestu je še kar precej možnosti za oglede in sicer vas TAKAYAMA-JINJA in muzeji. Nama je počasi zmanjkovalo časa, saj sva imela ob 13.20 plačan popoldanski izlet v vasico Shirakawa-go. Pred odhodom sva se morala okrepčati. Že prvi dan sva izbrala čisto lokalno, mini restavracijo, ki je ponujala samo SOBA (rezanci iz ajdove moke) in UDON (rezanci iz bele moke) DOMAČO JUHO. Japonska kulinarika je svet zase in tudi kultura prehranjevanja. O tem kdaj v nadaljevanju. V tej mini restavraciji je bilo prostora za 7 ljudi – stoli okrog šanka, za katerim je gospa kuhala juhice. Ko sva vstopila, smo se vsi smejali. Še bolj pa, ko so domačini glasno srebali juho in rezance. Učili so naju jesti in srebati. Ah, prijazni so tako, da mi je kar nerodno.

Lokalno kosilo - juhica z udon rezanci ter ocvrto zelenjavo in rakci (tempura).
Takayama, Japonska

Včeraj sva si plačala izlet v vas Shirakawa-go kar z agencijo. Do vasice sicer tudi vozi avtobus, ampak je celo dražji kot organiziran izlet in ne ustavi na razgledni točki, ki je najlepši del izleta. Vožnje je slabo uro in najprej na vrh hriba do razgledne točke. Simpatična vasica s tipičnimi hišami te regije. Nekatere hiše so stare tudi več kot 300 let in so ene redkih na Japonskem. So v celoti lesene in pokrite s posebno sorto trave (trstika). Steblo trstike sušijo 3 leta, streha pa zdrži najmanj 30 let in je zelo odporna. V tej regiji je pozimi ogromno snega, zato so strehe zelo strme. Večina hiš ima tri nadstropja – v pritličju so imeli orodje in prostor za hrambo, v prvem nadsropju so živeli, na vrhu pa so imeli sviloprejke in shrambo. Gojili so sviloprejke in proizvajali svilo. To obrt so opustili in danes tega ne delajo več, živijo pa še vedno družine čisto normalno v teh hišah.

Idilična vasica s hišami pokritimi s posebno sorto trave - trstiko.
Shirakawa-go, Japonska

Na potovanju sem zelo hitro opazila, da Japonci gojijo riž na vsakem koščku zemlje. Riž na Japonskem dozori samo enkrat na leto. Po celi državi ne najdeš travnika ali neobdelane zemlje. Riž od roba do roba hiše, ceste, železniškega tira... Vsak košček je skrbno obdelan in zelo urejen. Nihče oziroma zelo redki imajo pred svojo hišo zelenico; tudi parcele so izjemno majhne. V času potovanja je bil riž dozorel in je bilo samo še nekaj dni do žetve. Prav zato so bila vsa riževa polja v krasnih zelenih odtenkih – nepopisno lepo.

Riž je bil po celotni državi ravno pred žetvijo, zato je bila pokrajina prekrasna.
Shirakawa-go, Japonska

Zvečer pa še dolgo pričakovana večerja v restavraciji Kitchen Hida, ki ima samo najboljše ocene. Imajo svoje govedo z bogato tradicijo. Na meniju je  več kosov govedine – od najboljše do najslabše. Seveda s kakovostjo raste tudi cena. Izberete kos in težo, lahko tudi krožnik za dve osebi s kombinacijokakovosti mesa. Midva sva seveda izbrala TOP ŠTIKLC HIDE in sicer A5 FILLET STEAK. Za mene 100g, za Matjaža pa 150g srednje pečenega. In to meso je bilo res nepozabnega okusa – sočno, mehko, sladko. Vsak grižljaj se je dobesedno stopil v ustih. Nepopisni okusi in vredno vsakega Yena. V vsakem primeru do sedaj najboljši steak mojega življenja.

Nepozabna večerja - A5 fillet steak Hida Beef. Sočno in okusno za "na rit".
Takayama, Japonska

Hida Beef je posebna vrsta govedine, ki si jo lahko privoščite samo v tej vasi.
Takayama, Japonska

Ko se stemni, se mesto umiri, na ulicah ni nikogar, vse je tiho in prijetno. Delajo samo majhne restavracije ter tu in tam kakšen lokal. Osvetljena je samo ena, glavna ulica. Ob sedmih sva se po glavni ulici sprehajala popolnoma sama. Ne bi verjela, če ne bi doživela.

Ko se stemni, na ulicah ni nikogar več. Popoln mir in tišina.
Takayama, Japonska

Celotni stroški dneva = 244 EUR
- hotel Takayama Quality Hostel K's House = 54 EUR (nočitev za 2 osebi brez zajtrka)
- božanski zajtrk v lokalu (jajčka, kruh, solata, čaj, kava...) = 1.200 ¥ (8,96 EUR)
- juha Udon (tempura) = 1.400 ¥ (10,5 EUR)
- kartice za domov (16 kosov) = 760 ¥ (5,7 EUR)
- izlet Shirakawa-go = 8.000 ¥ (60 EUR)
- magnetki za hladilnik (2 kos) = 750 ¥ (5,6 EUR)
- znamke za kartice (10 kos) = 700 ¥ (5,2 EUR)
- večerja Hida Beef (Kithen Hida) najboljši kos A5 steak fillet = 12.630 ¥ (95,3 EUR)

Zemljevid poti
Relacija: Tayakama - Shirakawa-go - Takayama (avtobus z agencijo)
Dolžina: 120 km
Trajanje poti: 50 min v eno smer


Ni komentarjev: