četrtek, 11. september 2014

JAPONSKA: DAN Z MAKAKI OPICAMI (12. dan)

Zadnji dan se mi je uresničila največja želja na potovanju po Japonski. Zelo sem si želela videti "SNOW MONKEYS", a ker te prelepe in predvsem zanimive opice živijo v hribovitem delu Japonske je bilo malo verjetno. Kljub vsemu sva našla pot do njih in neizmerno uživala v njihovi družbi.

Makaki opice ali snow monkeys v svojem termalnem bazenu.
Jigokudani Monkey Park, Japonska

Kar nekaj ur sva porabila na internetu, da sva našla vse informacije o parku, kjer lahko v naravnem okolju opazujemo rdečelične MAKAKI OPICE ali snow monkeys (macaque monkeys). Na koncu sva ugotovila, da je to lahko celo krasen enodnevni izlet kar iz Tokya in uresničile so sanje. 

Najprej z šinkansen vlakom do NAGANA. Mesto, kjer so bile zimske olimpijske igre leta 1998. Mesto leži v hribovitem delu Japonske in sicer severno od Tokya. Vozili smo se po dolini z neverjetno hitrostjo tudi skozi nešteto tunelov. Mesto je majhno, lepo, videla sva tudi še nekaj dvoran, ki so bile zgrajene v času olimpijade. Sprehodila sva se tudi po glavni ulici do ZENKO-JI TEMPLJA in si privoščila NAGANO PALAČINKO.

Nagano - mesto zimskih olimpijskih iger leta 1998.
Nagano, Japonska

Sprehodila sva se po glavni ulici do templja Zenko-ji.
Nagano, Japonska

Na železniški postaji v Naganu sva nato počakala lokalni avtobus številka 3, ki vozi do JIGOKUDANI MONKEY PARK. Nagano je tudi izhodišče za precej odličnih smučarskih središč, ki so tukaj v okolici in avtobusi vozijo v smučarski sezoni do njih vsakodanevno. Izven sezone pa je le nekaj avtobusov, zato je potrebno vedeti ure odhodov in potem seveda prihodov nazaj v mesto. Ob 9.10 je vsekakor odhodni avtobus proti parku. Vozili smo se mimo riževih polj ter nasadov jablan in grozdja. To območje je znano po pridelavi jabolj in grozdja. Proti Naganu nazaj iz parka je avtobus odpeljal okrog 14. ure.


Iz Nagana se z lokalnim avtobusom odpeljete proti parku Jigokudani.
Nagano, Japonska


Hribovita pokrajina je posajena z rižem ter trtami in jablanami.
Nagano, Japonska


Po 45 minutah vožnje z avotbusom, katerega plačate kar šoferju, prispemo vhoda v JUGOKUDANI MONKEYS PARK (vstopnina 3,8 EUR). Lepa gozdna stezica nas po 30 minutah hoje pripelje do vhoda v park. Med potjo so poučne table, ki nas podučijo o življenju makaki opic. Med potjo pojejte tudi vso malico, ki ste jo prinesli s seboj, saj je hrana v parku prepovedana.

Pol ure hoje po urejeni gozdi poti vas pripelje do vhoda v park.
Jigokudani Monkey Park, Japonska
 
Ob poti vidite tudi eno termalno kopališče z vrtino.
Jigokudani Monkey Park, Japonska

Nisem imela prav velikih pričakovanj, zato sem bila še toliko bolj presenečena. Kljub vsemu sva šla v naravno okolje in nikoli ne veš ali boš sploh kaj videl. Žival ne moreš prepričati kdaj naj se pokaže. A na licu mesta sem šele razumela... Že takoj na vhodu je bilo nešteto opic, mladički vse naokoli z mamami, ta ljubezen in varovanje mladiškov. Neverjetno... kar solze sem potočila od sreče. Tako prisrčnih in ljubkih živali pa že dolgo ne.

Tako lepih in ljubkih živali že dolgo nisem videla.
Jigokudani Monkey Park, Japonska

Park leži v soteski, kjer se zliva precej velika reka v dolino, na obeh straneh je strmo skalnato pobočje in seveda gozd. Opice živijo v tem gozdu, pa vendar se vsak dan družijo na tem mestu. Ko se zbudijo visoko v drevesih, pozajtrkujejo in se pridejo nato v to dolino družiti in zabavati čez dan. Zvečer se vrnejo nazaj v gozd in prenočijo na drevesih v gozdu.

Mladičkov je polno in zganjajo norčije na vsakem koraku.
Jigokudani Monkey Park, Japonska

Opičje norčije brez meja, skakanje, nagajanje, cukanje. Mladičkov je ogromno in res so pravi mali pobalini. Sedela sem na klopi in jih opazovala. Kar naenkrat me nekdo vleče za nahrbtnik. Seveda je bil eden od mladičkov, ki je bil zelo radoveden. Božanje in dotikanje je prepovedano, saj so to kljub vsemu divje opice in mame imajo vse zelo pod kontrolo. Izgleda, kot bi pripeljale mame svoje otroke na otroško igrišče. Posedejo se naokoli, mladički pa zganjajo na igralih vse mogoče norčije iz minute v minuto.

Vzajemna  pomoč in druženje ter izkazovanje nežnosti.
Jigokudani Monkey Park, Japonska

Tukaj je seveda še en razlog, zakaj prihajajo na to mesto - naraven termalni bazen, kamor se hodijo pozimi greti. Tukaj zapade ogromno snega in je precej mrzlo.

Ob mrzlem vremenu jih privabi sem naraven termalni bazen.
Jigokudani Monkey Park, Japonska

Zanimiva je opičja hierarhija - alfa samec ali vodja tropa namreč ima vse pod kontrolo. Je mogočen, največji in res pravi car. Ko je on v bazenu, nihče (ampak res nihče) ni v bazenu. Vse opice poskačejo ven iz bazena že ko se približuje. Če so druge opice v vodi, ves čas gledajo kje je gazda, da jih slučajno ne preseneti, ker potem je hudo. Ves čas z enim očesom opazuje dogajanje in če je kje preveč akcije, takoj posreduje. V glavnem - CAR!

Vodja tropa ima vse pod kontrolo in ne zatisne očesa.
Jigokudani Monkey Park, Japonska


Stroški dneva = 142
- hotel Mystays Ueno Iriyaguchi = 51 EUR (nočitev za 2 osebi brez zajtrka)
- trgovina zajtrk in malica za pot = 1.436 ¥ (10,7 EUR)
- bus Nagano - Jigokudani Park - Nagano = 4 x 1.400 ¥ = 5.600 ¥ (42 EUR)
- vstopnina Jigokudani Monkey Park = 1.000 ¥ (7,5 EUR)
- kosilo juhica = 1.600 ¥ (12 EUR)
- palačinki Nagano = 1.200 ¥ (0,9 EUR)
- trgovina jogurti, kruh, čokolada = 255 ¥ (1,9 EUR)
- 2 kartice za domov = 200 ¥ (1,5 EUR)
- kava in mango juice = 850 ¥ (6,4 EUR)
 
Zemljevid poti
Relacija: Tokyo - Nagano - Jigokudani - Nagano - Tokyo (vlak + bus)
Trajanje: 364 min (vlak) + 90 min (bus)
Prevoženi km = 438 km + bus do parka
Cena vozovnice z JRP = 5.600 ¥ (42 EUR) (samo bus za doplačilo)
Cena vozovnic brez JRP = 21.180 ¥ (158 EUR) (vlak + bus)




Ni komentarjev: