torek, 2. september 2014

JAPONSKA: GEJŠE, SAMURAJI IN NAJLEPŠI PARK (3. dan)

Najina naslednja postaja je mesto Kanazawa, v katerem se nahaja še danes mestna četrt z gejšami in vstopila v tipično hišo, kjer so in še danes nastopajo prave gejše. Obiskala sva tudi tradicionalno hišo samurajske družine Nomura ter že zjutraj pisano in zelo urejeno mestno tržnico. Na tržnici sva si privoščila tudi prvi sushi na tradicionalen način "ob pultu". Največji razlog za postanek v Kanazawi pa je bil sprehod po najlepšem japonskem parku Kenroku-en ob gradu Kanazawa. Mesto naju je povsem navdušilo z urejenostjo in odlično kulinariko na vsakem koraku.


Vrhunec dneva je bil obisk krasnega vrta Kenroku-en.
Kanazawa, Japonska


Iz Takayame se najprej s precej lokalnim vlakom podamo po ozki dolini proti mestu Toyama, kjer prestopiva na hitrejši vlak do Kanazawe. Večino časa se peljemo po dolini ob reki in po tunelih, saj je predel zelo hribovit. Kjerkoli je vsaj malce prostora, je zemlja poseljena oziroma kmetijsko obdelana. Vsaka hiša ima tudi lepo bonsajsko oblikovane iglavce, kar daje vasicam res poseben čar. In seveda riževa polja, ki jih nikjer ne manjka. Na postaji v Kanazawi padeva po tleh, ker je postaja res »adijo pamet«. Kanazawa je obmorsko mesto z 456.000 prebivalci na severu otoka Honshu, zato je čutiti obmorsko klimo in seveda ribe na krožnikih. 

Železniška in avtobusna postaja v majhni Kanazawi, da te dobesedno na rit.
Kanazawa, Japonska

Hotel imava praktično čez cesto železniške postaje. V vseh hotelih je zelo običajno, da prideš in pustiš prtljago pri njih, če še soba ni pripravljena. Lepo jo shranijo in čuvajo do prihoda nazaj. Odpraviva se na mestno tržnico OMICHO MARKET, ki je zelo velika, urejena, čista in tiha. Čisto nasprotje tržnic po svetu. Morske dobrote, sadje, zelenjava – ni da ni. Kupim si fige, ki so naravnost božanske.

Tržnica Omicho ponuja vse vrste dobrot, še posebej pa izstopajo morske dobrote.
Kanazawa, Japonska

Na tržnici lahko tudi večino dobrot poizkusite pred nakupom.
Kanazawa, Japonska

Pot nadaljujeva proti gradu Kanazawa, v katerega nisva vstopila, saj nama je primanjkovalo časa.

Grad Kanazawa je prelep in ogromen.
Kanazawa, Japonska

Grad obkroža krasen vrt, ki je še posebej atraktiven v času cvetočih japonskih češenj. Ima pa tudi krasen grajski vrt - KENROKU-EN (vstopnina 2,3 €), ki velja za enega najlepših vrtov na Japonskem. Trditvi lahko samo prikimam. Začetki vrta segajo v leto 1676 in  je bil kasneje še nekoliko povečan. V obliki kot ga danes poznamo živi od začetka 19. stoletja. Vrt je dobil ime Kenroku-en leta 1882.

Obisk grajskega vrta je bil najlepši del dneva.
Kanazawa, Japonska


V vrtu so prekrasna drevesa, nekatera stara tudi več 100 let.
Kanazawa, Japonska

Znotraj vrta je tudi prekrasna čajna hiša ob majhnem jezeru.
Kanazawa, Japonska

Ob glavni cesti se sprehodiva mimo zelo moderne zgradbe 21st CENTURY MUSEUM OF CONTEMPORARY ART. Žal časa za obisk nimava - prihranjeno za naslednjič. Opaziva, da so mestne ulice urejene na vsakem koraku. Mesto nama je res zelo všeč.

Stara mestna četrt s tradicionalno japonsko arhitekturo.
Kanazawa, Japonska

Peš nadaljujeva do starega dela mesta, kjer še danes stoji HIŠA SAMURAJSKE DRUŽINE NOMURA (vstopnina 3,7 €) z enako opremo. Hiša ponuja vpogled v življenje tipične samurajske družine. Ima tudi krasen atrijski vrt. V enem od prostorov imajo celo shranjene prave samurajske meče in ostale pripomočke ter zapise.

Obiščeva tudi hišo samurajske družine Nomura.
Kanazawa, Japonska

Na ogled je tudi nekaj samurajskih mečev in ostalih stvari.
Kanazawa, Japonska

Čas je za kosilo in čas je za prvi pravi sushi/sashimi v lokalni mini restavraciji na tržnici. Ponovno stoli ob šanku in sushi po naročilu. Cena pa je odvisna od vrste sushija in je zelo enostavno prikazana z barvo krožnika, na katerem je sushi serviran. Na koncu se samo pogledajo barve krožnikov in seštejejo plačilo. Dobra in zelo enostavna finta...

Za kosilo si privoščiva prvi sushi kar na lokalni tržnici.
Kanazawa, Japonska

Vsekakor je bil odličen - prevladuje nigiri s tuno in rakci.
Kanazawa, Japonska

Ceno sushija enostavno določa barva krožnika, na katerem je serviran.
Kanazawa, Japonska

Po kosilu se sprehodiva še do posebne četrti HIGASHI CHAYA-GAI, kjer še danes v tipičnih lesenih hišah nastopajo prave gejše. Hiša OCHAYA SHIMA (Ochaya pomeni čajna hiša, Shima je ime hiše) je odprta tudi za obiskovalce (vstopnina 3 €). Z veseljem sva si ogledala notranjost in vse prostore. Hiša je iz leta 1820 in ima več prostorov. V pritličju je kuhinja in toaletni prostori ter kopalnica, v prvem nadstropju pa skupen prostor ter trije večji prostori. Vsak od njih je razdeljen še na dva dela in sicer na del, kjer je gost čakal na predstavo, in del, kjer je gejša nastopala in se med nastopi tudi preoblačila. Prostora se lahko tudi ločita z drsno steno med posameznimi nastopi. Na tleh je po celotni hiši tatami in se s čevlji ne sme vstopiti v hišo. Na ogled so tudi lasni in kozmetični pripomočki gejš ter porcelan za čaj za goste. Zelo všečno in res zanimivo.

V mestni četrti Higashi Chaya-Gai še vedno nastopajo gejše.
Kanawa, Japonska

Če si dovolj vztrajen ali celo obiščeš kraj proti večeru, lahko vidiš gejšo. Midva sva eno celo uspela videti, ki je verjetno odhajala s popoldanske vaje (?), saj ni bila naličena. Se pa zelo hitro izmuznejo fotografskim objektivom. Največrat v taksi, ki jih čaka kar pred vrati (v ozadju).

Ne boste verjeli, ampak videla sva celo gejšo. Samo našminkana ni bila...
Kanawa, Japonska

Moja dobrota - kako so bile vesele, da so lahko skupaj na fotografiji.
Kanawa, Japonska

Stroški dneva = 110
- hotel Takayama Quality Hostel K's House = 54 EUR (nočitev za 2 osebi brez zajtrka)
- vstopnina Kenroku-en Garden = 300 ¥ (2,3 EUR)
- 5 fig na tržnici = 400 ¥ ( 3 EUR)
- sushi na tržnici (pakiranih 8 kosov) = 500 ¥ (3,8 EUR)
-  dve pohani zelenjavno-mesni kroglici = 290 ¥ (2,2 EUR)
-  tortici, kava in čaj = 1.560 ¥ (11,6 EUR)
- vstopnina Samurai House = 1.000 ¥ (7,4 EUR)
- voda trgovina 0,75 l = 133 ¥ (1 EUR)
- sushi/nigiri za kosilo na tržnici (18 kos sushi tuna, 2 kosa nigiri/tuna, 2 kosa nigiri/škamp) = 1.857 ¥ (13,9 EUR)
-  vstopnina Shima House = 800 ¥ (6 EUR)
- kepica sladoleda borovnice = 330 ¥ (2,5 EUR) 
 

Zemljevid poti
Relacija: Takayama - Toyama - Kanazawa
Trajanje: 198 min
Prevoženi km = 149 km
Cena vozovnice z JRP = 0 ¥ (0 EUR)
Cena vozovnic brez JRP = 4.290 ¥ (32 EUR)

Pot od Takayame do Kanazawe.
Japonska 2014


Ni komentarjev: