sobota, 6. september 2014

JAPONSKA: GEOTERMALNI BEPPU (7. dan)

Danes naju je čakala najprej dolga pot z vlakom (715 km) od Kyota proti majhnemu obalnemu mestecu Beppu, ki je znano po geotermalnih vrelcih in na splošno po tradicionalnih japonskih toplicah, ki se imenujejo ONSEN.

Tradicionalna japonska kopel - ONSEN.
Beppu, Japonska

Nevejetno razdaljo 715 kilometrov z vlakom premagamo v dobrih treh urah. Potrebno je pri tem vedeti, da je zadnji del poti narejen s precej počasnim vlakom, tako da je bil prvi šinkansen res prava raketa. Mesto je drugačno kot so bila prejšnja. Obalno, turistično, zelo malo angleščine... Beppu je vikend in počitniška destinacija za domačine, zato jih tukaj res ne manjka.

Umi-Jigoku - vrelec svetlo modre barve in bujnim rastjem.
Beppu, Japonska

Seveda v turističnem vodniku Lonely Planet na moje veliko razočaranje ta kraj ni z besedo ni omenjen. Še dobro, da včasih najdem kje še kakšno informacijo, ker za tole izkušnjo bi mi pa res bilo žal, če bi jo izpustila na potovanju. Med branjem sem si predstavljala, da tu in tam iz kakšne luknje uhaja vroča para. A v resnici, je celo mesto in hrib v pari in iz vsake luknje tišči na plan vroča para ali celo voda. Hudo dobro!

V celem mestu se zaradi vrelcev kadi praktično iz vsake luknje.
Beppu, Japonska

Malce ven iz mesta je edina res posebnost v tem kraju in sicer 8 različnih geotermalnih izvorov, ki jim pravijo kar po angleško HELLS ali po njihovo JIGOKU. So čisto naravni termalni vrelci, ki so različnih barv in oblik, stari pa so že tudi po 1200 let. Barve vrelcev določajo kamenine in strukture tal pod njimi.






Yama-Jigoku - pod kameninami je hudo vroča termalna voda.
Beppu, Japonska

Do njih se odpravite z lokalnim avtobusom - na TIC točki na železniški postaji vam bodo prijazne gospe dale karto mesta, številko avtobusa in vsa navodila. 6 vrelcev si lahko ogledate skupaj, do preostalih dveh pa se podate 2 kilometra stran (ponovno z avtobusom). Nato se vrnete z avtobusom nazaj v mesto.

V Oniishibozu-Jigoku vre gosta umazana voda.
Beppu, Japonska

Ogledate si lahko poljubno število vrelcev, saj se vstopnina lahko plača tudi za posameznega in znaša 400 ¥ (3 EUR). Lahko pa kupite karto za vseh osem in boste plačali 2.100 ¥ (dobila sva še 10% popusta, tako da je končna cena 1.890 ¥ ali 14 EUR).

Poizkusite lahko tudi trdo kuhana jajca, puding ali zelenjavo kuhano na pari.
Beppu, Japonska

Ogled vrelcev je res posebno doživetje. Vroče in soparno resnično kot v peklu. Ves čas so bili na nebu tudi precej temni oblaki in seveda tudi strašna nevihta. Deževalo je kot bi obrnil škaf in začelo je še bolj vse skupaj vreti. Pa še strela je udarila čisto blizu v gozd. Ob vrelcih je bujna vegetacija, saj rastlinam takšno podnebje zelo ustreza.

Ob vrelcih je bujna vegetacija, saj je idealno podnebje za rastline.
Beppu, Japonska

Ker v mestu praktično iz vsake luknje prihaja para, lahko domačini pripravijo na brezplačen način kuhano zelenjavo, trdo kuhana jajca, puding... Seveda lahko tudi vi poizkusite te dobrote na vsakem koraku.

Brezplačna kuhinja na vsakem koraku.
Beppu, Japonska

Vrelci so različnih oblik in temperatura vode se giblje okrog 100 stopinj Celzija. Kamni naokoli so prav žareči. Za otroke so med vrelci "nastavljene" tudi živali (krokodili, povodni konj...), ampak so grozno natlačeni, tako da so mi kar solze tekle. Tega res nisem pričakovala od Japoncev - en velik minus za njih.


Temperatura vode v vrelcih se giblje okrog 100 stopinj Celzija.
Beppu, Japonska

Zadnji vrelec je še čisto pravi gejzir, ki je eden redkih na gejzirjev na svetu, ki zelo točno in res zelo pogosto izbruhne vodo visoko v zrak (na vsakih 30 minut). Voda bi se pognala 30 metrov visoko v zrak, če ga ne bi pametni Japonci zagradili in se tako zaleti voda v zid, ki so ga umetno naredili. Traparija... :(


Gejzir, ki izbruhne vodo kar 30 metrov visoko na vsakih 30 minut.
Beppu, Japonska

Tokrat sva si izbrala spanje v tradicionalni hiši RYOKAN (lahko bi izbrala tudi spanje na tatamiju), ker sva si želela preizkusiti tudi namakanje (beri razvajanje) v tradicionalni kopeli z geotermalno vodo - ONSEN temu pravijo Japonci. Voda je res vroča in po nekaj minutah si že kot nov. Sledi še umivanje na pručki in polivanje s skledico.

Tradicionalna kopel z geotermalno vodo - ONSEN.
Beppu, Japonska

Prava termalna sprostitev se prileže na koncu napornega dneva.
Beppu, Japonska

Stroški dneva = 145
- hotel Ibis Styles Kyoto Station = 62 EUR (nočitev za 2 osebi brez zajtrka)
- zajtrk 2 sendviča na postaji = 1.040 ¥ (7,8 EUR)
- pecivo v pekarni = 1.410 ¥ (10,5 EUR)
- voda v trgovini = 510 ¥ (3,8 EUR)
- kosilo krompirček in pohan piščanec = 1.840 ¥ (13,7 EUR)
- kava na avtomatu = 130 ¥ (1 EUR)
- sladoled = 300 ¥ (2,3 EUR)
- karte za avtobus do Beppu Hells = 1.800 ¥ (13,4 EUR)  
- vstopnina 8 Hells = 3.780 ¥ (28,2 EUR)
- mestna taksa Beppu (1 noč za 2 osebi) = 300 ¥ (2,3 EUR)

Zemljevid poti
Relacija:  Kyoto - Beppu
Trajanje: 223 min
Prevoženi km = 715 km
Cena vozovnice z JRP = 0 ¥ (0 EUR)
Cena vozovnic brez JRP = 17.910 ¥ (134 EUR)


Ni komentarjev: