nedelja, 7. september 2014

JAPONSKA: SPOMINSKI PARK HIROSHIMA (8. dan)

Noč je bila pestra in kratka, saj so v sosednjem lokalu, ulici, stanovanju mladi in predvsem glasni Japonci na ves glas prepevali karaoke do šestih zjutraj. Kakorkoli dan sva začela ponovno zelo zgodaj, saj se vračava po isti poti kot včeraj do mesta Hiroshima. Ogledala sva si spominski park z muzejem ter se odpeljala s trajektom na otok Miyayima.

Pogled na spominski park in muzej iz hotela.
Hiroshima, Japonska

V Hiroshimi sva namenoma izbrala hotel bolj v centru mesta in ne čisto zraven glavne postaje. Razlog je bil čudoviti razgled na spominski park (PEACE MEMORIAL PARK), ki je posvečem vsem žrtvam odvržene atomske bombe na to mesto. Američani so ob koncu 2. svetovne vojne na Japonsko odvrgli dve atomski bombi in sicer prva je eksplodirala 6. avgusta 1945 na tem mestu, druga pa čez tri dni v mestu Nagasaki.


Atomska bomba je izbrisala vse pod seboj v radiju dveh kilometrov.
Hiroshima, Japonska

Grozodejstvo je izbrisalo pod seboj vse v radiju dveh kilometrov, v radiju naslednjih dveh pa so bili še vsi prebivalci hudo poškodovani in so zboleli za številnimi boleznimi. Med nekaj redkimi hišami, ki so še ostale na mestu, so eno celo ohranili do danes in velja za spomenik žrtvam.

V spominskem parku je ohranjena samo ena hiša tistega obdobja.
Hiroshima, Japonska

Ogledala sva si tudi muzej (PEACE MEMORIAL MUSEUM - vstopnina 0,37 EUR), v katerem si lahko ogledate zelo natančno potek dogodkov in slike iz tistega obdobja. Ohranjenih je tudi ogromno osebnih stvari žrtev in tistih, ki so dogodek celo preživeli.

Mesto lahko imetniki JRP raziskujete zastonj z avtobusom HOP ON - HOP OFF.
Hiroshima, Japonska

Hiroshimo je nabolje raziskovati kar z avtobusom HOP ON - HOP OFF, saj vozita dve liniji po celem mestu med glavnimi znamenitostimi. Še boljša pa je novica, da je ta avtobus zastonj za vse imetnike Japan Rail Passa. Le pokažete ga vozniku in brezplačna vožnja je zagotovljena. Na ta avtobus lahko tudi greste s prtljago in se odpeljete od postaje do svojega hotela zastonj.

Oseka nam je dovolila bližji pogled na drugače plavajoči Tori.
Otok Miyayima, Japonska

Po ogledu spominskega parka sva se odpravila še na otok Miyayima. Najprej z vlakom po Sanyo line do postaje Miyayima-guchi in nato na trajekt do otoka. Trajekt vozi vsakih 30 minut oziroma še pogosteje, če je gneča. Dobra novica je ta, da je tudi ta trajekt brezplačen za imetnike Japan Rail Passa. Znameniti plavajoči Tori (FLOATING TORI) je viden že zelo kmalu, saj je ogromen. V času najinega prihoda, je bila žal oseka in ni bilo nič od plavajočega torija. Sva se pa lahko sprehodila čisto do njega, kar pa je tudi svojevrstno doživetje. Drugače pa je to mesto prav posebno zvečer, ker je krasna lega ob sončnem zahodu. Lahko si privoščite na otoku tudi večerjo, s krasnim razgledom in romantičnim vzdušjem.

Otok Miyayima slovi po ulici, kjer do na voljo okusne pečene ostrige.
Otok Miyayima, Japonska

Na otoku je krasen tempelj s pagodo. Tudi srn ponovno ne manjka, posebnost pa je tudi ulica, kjer ponujajo raznovrstne domače dobrote. Najbolj izstopajo pečene ostrige, ki jih je res veliko na vsakem koraku in japonci jih očitno obožujejo. Pečejo tudi piškote z pudingom v sredici, pa sladoled, palačinke. Skratka vse tako diši, da moraš kar odvihrati skozi ulico. 

Mesto je znano po zelo okusni jedi okonomiyaki.
Hiroshima, Japonska

Midva pa sva si v Hiroshimi zadala drugi cilj - najti najboljši Okonomiyaki v mestu. Hiroshima je znana po tej odlični palačinki, ki je prav posebna. Pripravijo jo na vroči plošči, ki je kar pult od lokala. Najprej spečejo palačinko, na katero naložijo sveže zelje, kalčke, slanino in začimbe. Posebej skuhajo rezance in prilogo (morske dobrote), če si jih zaželite. Nato obrnejo na glavo tisto osnovo, naložijo čez testenine, na vrh pa še priloga ter 2 jajčki, sir in začimbe. Vse skupaj položijo v ponvico in slasten obrok je pripravljen. Zelo zelo zelo dobro in porcija je res ogromna! 

Resnično vrhunsko okusen okonomiyaki s slanino.
Hiroshima, Japonska

Stroški dneva = 96
- hotel Nogamihonkan Ryokan = 63 EUR (nočitev za 2 osebi brez zajtrka)
- zajtrk v trgovini = 476 ¥ (3,6 EUR)
- vstopnina Peace Memorial Museum = 100 ¥ (0,75 EUR)
- kava na avtomatu = 120 ¥ (0,9 EUR)
- malica 2 sendviča in voda = 829 ¥ (6,2 EUR)
- knedl na Miyayimi z Hiroshima Beef = 430 ¥ (3,2 EUR)
- sladoled mango = 300 ¥ (2,3 EUR)
- kosilo 2x okonomiyaki = 2.052 ¥ (15,3 EUR)
- voda v trgovini (4 litre)= 204 ¥ (1,5 EUR)


Zemljevid poti
Relacija:  Beppu - Hiroshima
Trajanje: 150 min
Prevoženi km = 334 km
Cena vozovnice z JRP = 0 ¥ (0 EUR)
Cena vozovnic brez JRP = 11.430 ¥ (85,3 EUR)



Ni komentarjev: